A közgazdász elmagyarázta, mennyire káros az árstop a magyar gazdaságnak

Nem lesz jó vége.

„Ilyen durván beavatkozni a piacgazdasági folyamatokban nem szerencsés, mert feláldozott haszon egyértelműen óriási”

– figyelmeztetett az RTL Reggeliben Raskó György agrárközgazdász az árstopról. Szerinte az intézkedést először a kiskereskedelem szenvedte el, de mivel többször meghosszították az ársapkát, ezért ma már a mezőgazdasági termelőknek és élelmiszerfeldolgozóknak is jelentős veszteséget okoz.

„Az ársapkás termékeken elszenvedett veszteséget

bizonyíthatóan átterhelték

más termékekre. Ha megszűnne az ársapka, biztos vagyok benne, hogy más termékekről nem vennék le a pluszt”

– mondta Raskó, aki szerint a magyar infláció ezért is nőtt sokkal nagyobb mértékben, mint az Európai Unió más országaiban.

Az agrárközgazdász értékelése szerint a kereskedők az árstop miatt elszenvedett, a beszerzési és eladási ár közötti veszteségeiket ráterhelték más élelmiszerekre, illetve egyéb háztartási és vegyi cikkekre.

Raskó György szerint az élelmiszerár-sapka

április elsejéig

egészen biztosan velünk marad, mivel az árstop megszüntetése már belpolitikai kérdés. Ha hirtelen megszüntetnék, akkor szinte minden termék esetében 85-100 százalékos drágulás következne be.

„Közgazdasági megközelítésben ez egy rossz döntés, belpolitikai szempontból biztos, hogy komoly előnyöket hozott a kormányzó pártnak”

– mondta Raskó, amikor az ársapka bevezetéséről kérdezték a Reggeliben.

Az agrárközgazdász szerint, ha a kormány ez ügyben jó döntést szeretne hozni, akkor további fél évig még el kell húznia az ársapka kivezetését. Erre azért is lesz lehetősége, mert az élelmiszereknél nem következhet be akkora hiány, mint az üzemanyagnál.

„Élelmiszereknél ilyen hiány egyik terméknél sem lesz. A lakosság viszont azt gondolja, hogy tartós élelmiszerből érdemes készletezni, mert biztos jelentősen megemelkedik az ár, ha vége lesz az ársapkának, ezért előre hoznak olyan vásárlásokat, amit amúgy nem tennének meg”

– mondta Raskó, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a pánikvásárlók miatt a cukorból

több mint kétszer annyi

fogyott az elmúlt fél évben, mint egy normál évben, a lisztre és az étolajra ugyanaz igaz. Amikor az ársapkát kivezetik, ezeknek a termékeknek az ára valószínűleg csökkenni fog, a hústermékek, azonban tovább drágulnak a kivezetés után is.

Az agrárközgazdász szerint a sertéshús fog a leginkább drágulni, amelynek az ára az utóbbi hónapokban újabb 25-35 százalékkal emelkedett. A tejtermékek ára már úgy megnőtt, hogy szinte kizárt újabb komolyabb növekedés. Raskó szerint az ársapka kivezetése után az áremelkedés üteme lassulni fog, de az általános árcsökkentést kizártnak tartja.

A teljes interjút itt nézheted meg:

Valódi Hírek