Súlyos dolog derült ki Orbánékról: Mindent megtesznek Vlagyimir Putyin ügynökeinek

Jelentős budapesti orosz kémtevékenységről írtak.

A Deutsche Welle arról írt cikkében, hogy Orbán Viktor szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal és szemet huny az orosz ügynökök magyarországi tevékenykedése felett.

A lap a Balkan Insight információira hivatkozva felidézte, hogy november végén az ukrán különleges erők letartóztattak egy Oroszországnak való kémkedéssel gyanúsított férfit, aki egy pendrive-on akart Magyarországra csempészni kényes információkat az ukrán belbiztonsági szolgálatról, az ukrán katonai hírszerzésről és az ukrán hadseregről. A kém az információk szerint a Budapesten működő orosz nagykövetségen adta volna át a pendrive-ot.

A lapnak nyilatkozott a Balkan Insight szerzője, Panyi Szabolcs, aki elmondta, attól tart, hogy

Budapest az Európai Unión belül az orosz kémek központjává válhat.

Hangsúlyozta: a budapesti orosz nagykövetségen több mint ötven akkreditált diplomata szolgál, míg Prágában, Varsóban és Pozsonyban összesen alig vannak többen húsznál.

Közölte: ismert, hogy sok ügynök dolgozik diplomáciai fedésben, hiszen így a fogadó ország hatóságai nem járhatnak el velük szemben.

Diplomáciai mentességet azonban nemcsak a nagykövetség dolgozói kapnak, hanem a Nemzetközi Beruházási Bank munkatársai is. Ezt az intézményt pedig három évvel ezelőtt költöztették Moszkvából Budapestre,

vezetője pedig az a Nyikolaj Koszov, akinek apja a KGB rezidense volt Budapesten,

anyját pedig az orosz állami hírügynökség „a huszadik század legjelentősebb kémjeként” tartja számon.

Panyi Szabolcs elmondta, sok esetben megerősítést nyert, hogy az orosz hírszerző szolgálatok aktív tevékenységet folytatnak Magyarországon, és a magyar hatóságok ezt ellenállás nélkül nyugtázták.

Mint ismert, az is kiderült, hogy orosz hackerek legalább 2012 óta hozzáfértek a magyar külügyminisztérium informatikai hálózataihoz és belső kommunikációjához.

Az újságíró elmondta: bár a magyar kormány nem erősítette meg ezeket a támadásokat, Magyarország nyugati szövetségesei tisztában vannak ezek tényével, ezért óvatosan osztanak meg titkos információkat Magyarországgal.

A Deutsche Welle cikkében arról is írt, hogy Panyi munkatársaival vizsgálta az Orbán-kormány és Vlagyimir Putyin szoros kapcsolatát: arra a megállapításra jutottak, hogy

  • Magyarország függősége az orosz fosszilis energiahordozóktól,
  • az energetikai szektorban köttetett üzleti megállapodások,
  • valamint az, hogy Oroszország nyújt forrást és technológiát a paksi bővítéshez,

lehetővé tették Moszkva számára, hogy túszul ejtse az Orbán-kormányt.

(dw.com / balkaninsight.com / rtl.hu)

Kapcsolódó:

Szijjártó a pácban: Hazaárulás és kémkedés vádja is felmerül az orosz kibertámadás miatt

https://nyugatifeny.hu/2022/04/30/orbanek-egy-ev-alatt-hatszor-hivatkoztak-kibertamadasra-a-rendorseg-egy-vizsgalt-esetben-sem-talalt-tettest

Valódi Hírek