Semmi sem igaz Gulyás Gergely meséjéből: A szakértő leleplezte a kormány hazugságait a benzindrágításról

Nem a szankciók miatt nőtt a benzin ára.

„Akkora pánik alakult ki, hogy olyanok is elkezdtek benzint felvásárolni, akiknek nem volt rá szükségük. Ezt már nem bírták a benzinkutak, különösen úgy, hogy a Dunai Finomító csak tegnap hajnalban tudott újra működni. Látszott, hogy most már eljutottunk arra a szintre, hogy az importőrökre is szükség van a hazai ellátásban. Továbbá, vélhetően visszaesik ez a pánikfelvásárlás”

– fogalmazott Holoda Attila, aki szerint az import helyreállítása egy hosszabb folyamat lesz, és most elsősorban a pánikszerű vásárlás fog megszűnni, ez fogja javítani azonnal az ellátást.

Az import visszaállása azért lesz hosszabb idő, mert akik korábban Magyarországra hozták a benzint, az ársapka miatt elkezdték átcsoportosítani a szállítási útvonalaikat oda, ahol el tudták adni piaci áron – ez pedig idő, amíg helyreáll.

„1,5 hónap alatt

helyre tud állni az import Magyarországon”

– mondta Holoda Attila.

Az energetikai szakértő szerint a kedden bevezetett szankciónak – amelyek az olajársapkára vonatkoztak – semmi közük nincs ehhez a kormányzati intézkedéshez. Szerinte a brüsszeli döntés nem áremelkedést, hanem pont árcsökkenést okozott, hiszen kedden 5 dollárt esett az olaj ára a tőzsdén.

„A MOL továbbra is orosz vezetékes olajból látja el az országot. Ezt pedig eddig is olcsóbban kaptuk. A kormány indoklása tehát nem fedi a valóságot”

– fogalmazott Holoda Attila.

Szerinte a keddi kormányzati bejelentésnek nem lesz érdemi inflációs hatása, mert a vállalkozásoknál már korábban eltörölték az üzemanyagár-sapkát, „gyakorlatilag már egy fél éve beépült az inflációs hatása” – fogalmazott.

(via index.hu)

Valódi Hírek