Megszólalt a Lukoil-ügyben Hernádi Zsolt: Váratlan bejelentést tett a Mol-vezér az üzemanyaghiányról

Hernádi Zsolt reagált az orosz olajvállalat elleni szankciókkal kapcsolatban.

Amíg ők nem szólalnak meg, addig nem kell aggódni?

Leginkább „pánikkeltés”-nek minősíthető Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt pénteki kormányinfón tett kijelentése, miszerint „ha a Lukoil-ügyet nem sikerül megoldani szeptemberig, akkor üzemanyaghiány jöhet Magyarországon” – mondta Hernádi Zsolt azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna arról döntött, szankciókat vezet be az orosz olajvállalat ellen, így nem engedi át a területén a Lukoil olaját Magyarországra.

„Higgyék el nekem, amíg mi nem szólalunk meg, addig nem kell aggódni”

– hangsúlyozta a Mol-vezér az esztergomi MCC Feszten pénteken délután tartott pódiumbeszélgetésen a Telex beszámolója szerint.

„Ha most hirtelen megszűnne a kőolajszállítás ezeken a vezetékeken, még mindig ott van, hogy orosz típusú kőolajat a tengeren is tudunk vásárolni”

– jegyezte meg, utalva arra, hogy az a mennyiség, amelyet Oroszország nem tud értékesíteni Európának, az eladják Indiának, onnan pedig feldolgozott formában visszajön Európába, amelynek – fogalmazott – „van egy kis ökológiai lábnyoma”.

Jelezte, előbb okozna hiányt egy kormányzati üzemanyagárstop, mint a Barátság II. kőolajvezeték elzárása. Ugyanakkor hozzátette, a Lukoil elleni – szavai szerint érthetetlen és meglepő – ukrán lépés is okozott kihívásokat. Mindezt azzal indokolta, hogy a második legnagyobb orosz kitermelőről van szó, és nem egyszerű például 200 ezer tonna mennyiséget „kikaparni”.

A Mol tárgyalásokat folytat a Lukoil-ügyben

Közölte: a Mol azon van, hogy stabilizálja a helyzetet, amellyel kapcsolatban tárgyalásokat folytatnak. Mint mondta, ha leállna a Barátság II. vezeték, akkor az egyrészt azt jelentené, hogy csak egyetlen vezetéken keresztül érkezne olaj az országba, és bár Horvátország felől el lehet látni Magyarországot, azonban Szlovákiát és Csehországot nem.

Kiemelte, hogy az Adriai-vezeték még nem üzemelt teljes kapacitással, a horvátok már korábban is megemelték a szállítási árakat, ráadásul „bármikor megcsinálhatják, hogy karbantartás miatt nincs szállítás”.

Hernádi Zsolt keményen kritizálta Orbán Viktor kormányát

A napokban beszámoltunk róla, hogy Hernádi Zsolt szokatlanul kemény kritikát címzett Orbán Viktornak. A Mol-vezér a Mandineren megjelent írásában a Magyarországon egykor állomásozó szovjet alakulatokhoz hasonlította az Orbán-kormány különadóit.

Ezzel kapcsolatban elmondta: nem kapott írásban semmilyen reakciót. Azt mondta, a magyar iparpolitika diszfunkcionalitása miatt emelte fel a hangját, ugyanis úgy látja, hogy az elmaradó ipari beruházások 2-3 év múlva a magyar GDP-n is meg fog látszani, miközben a problémával nem foglalkoznak kellő súllyal a magyar döntéshozók – emelte ki.

A másik probléma szerinte, hogy bizonytalan a szabályozás, amely alatt azt értette, hogy évekkel a koronavírus-járvány után, illetve az orosz-ukrán háború után

még mindig ezekre hivatkozik a kormány a különböző intézkedéseknél (!).

Kapcsolódó:

Szijjártó tombol: Az EU nem asszisztál Ukrajna zsarolásához

Mi történt? Hernádi Zsolt ízekre cincálta Orbán Viktorék veszélyes gazdaságpolitikáját

Valódi Hírek