Orbán bejelentette: Nem fogják csökkenteni az adókat, elképesztő válság előtt állnak a magyarok

„A falnál vagyunk már, nincs hová hátrálni” — mondta.

A kormány gazdaságpolitikai céljairól beszélt Orbán Viktor a KAVOSZ „20 éves a Széchenyi Kártya Program” című keddi rendezvényen, melyről a Portfolio tudósított.

Orbán úgy látja, olyan energiaválságba kerültünk, amely az egész európai ipar rohamos leépüléséhez vezethet. A kormányfő szerint az európai gazdaságnak volt egy szerkezete amelyben együttműködött Oroszországgal: olcsó energiát kaptunk, és technológiát exportáltak az EU államai.

„Ez kölcsönös függést jelentett, de mostanra szétverték, ezért a modell megszűnt”

— hangoztatta Orbán, hozzátéve, „a baj az, hogy nincs helyette új modell, és nem tudni, mi jön utána”.

Orbán szerint egész Európának ki kell találnia, hogy az idén felszámolt gazdasági struktúrát milyen új rendszerrel kívánja felváltani. Mint mondta, vannak, akik a kínai együttműködésen is lazítanának, de szerinte ez tovább nehezítené „az új modell” kialakítását.

„Mivel nincs új európai struktúra, saját mentőcsónakot kell megépíteni a magyar gazdaság számára, ami egyszerre védi meg a lakosságot az elszálló energiaáraktól és képes fenntartani a magyar cégek működését”

— fogalmazott Orbán, aki szerint jó hír, hogy 2015-2021 között az EU növekedését rendszeresen sikerült több mint kétszeres mértékben meghaladni, ami vélekedése szerint azt jelenti: „van dinamika a magyar gazdaságban”.

„A rossz hír azonban, hogy az energia, az infláció és a kamatok a magyarokat is sújtani fogják”

— vetítette előre Orbán.

A Portfolio tudósítása szerint, Orbán szólt arról is, hogy az elszállt energiaárak miatt

elő kell teremteni valahonnan 10 milliárd eurót, nagyjából 4000 milliárd forintot.

Ezért – mint mondta – nagyon meg kell nézzen minden forrást a kormány.

A minimálbéremelésről szóló tárgyalásokon felvetődött az is, hogy az állam csökkentse a járulékokat, mert úgy a vállalkozók könnyebben tudnák emelni a béreket.

Orbán erre azt mondta: nem tudják csökkenteni a TB-járulékot, mert – mint fogalmazott -, „a falnál vagyunk már, nincs hová hátrálni”, és

a magyar költségvetés nem tud kigazdálkodni járulékcsökkentést.

Orbán azt is mondta: rendeleti úton újra kell tervezni a 2023-as költségvetést, amit hozzá kell igazítani a jelenlegi gazdasági helyzethez.

Egyébként a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent egy Orbán Viktor által jegyzett határozat is, amely egészen 2038-ig megállapítja a Széchenyi Kártya Program támogatására vállalható kötelezettség mértékét. A határozat szerint Nagy Mártonnak, Varga Mihály pénzügyminiszter bevonásával kell gondoskodnia a programba tartozó konstrukciók támogatásához szükséges költségvetési források rendelkezésre állásáról

2024–2033 között.

(portfolio.hu)

Valódi Hírek