Kiszivárgott a népszámlálás eredménye: Rosszabb a helyzet Magyarországon, mint vártuk

Köszönjük, Fidesz!

Hétfő este az önkormányzati hivatalok zárásakor ugyanis véget ért a 2022-es összeírás Magyarországon, azonban a Központi Statisztikai Hivatalhoz (KSH) legfeljebb 9,3 millió állampolgárról érkezhetett adat, miközben a lakosságszám 9,68 millió — tudta meg a Népszava.

A lap információ szerint nem egyszerűen abból áll a különbség, hogy ilyen sokan nem töltötték ki az ívet, hanem sokan lehetnek olyanok, akik

már külföldön élnek,

nincs is magyarországi lakásuk, így eleve bele sem kerültek a népszámlálásba; vagy ha van is ingatlanjuk itthon, nem jutott el hozzájuk a népszámlálási felhívás.

A hivatalos tájékoztatás szerint a kérdőív online kitöltési szakaszában összesen bő hétmillióan küldték be a kitöltött dokumentumot, a számlálóbiztosok további több mint kétmillió kérdőívet rögzítettek a központi rendszerben, az utolsó egyhetes periódusban pedig, a pótösszeíráson néhány tízezren kereshették fel a települések jegyzőit, hogy eleget tegyenek adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Ugyanakkor az előző népszámlálás adataiból tovább számolva a KSH még idén januárban is azt közölte, hogy a magyar népesség létszáma 9689010 fő. Ehhez képest legfeljebb 9,3 millió állampolgárról érkezhetett adat. Vagyis majdnem

400 ezer

a differencia.

Ehhez hozzátartozik, hogy több számlálóbiztos is megerősítette: a szülők bediktálták külföldön dolgozó gyermekeik adatait, vagyis a tényleges hiány minden valószínűség szerint ennél is nagyobb.

A majdnem kéthónapos összeírás másik fontos tanulsága, hogy egy állami hivatal ma Magyarországon informatikai hibák tömegével bátran kiállhat a lakosság elé, mert tudja, hogy nem lesznek következményei a sorozatos bajoknak.

(via Népszava)

Valódi Hírek