Most érkezett: Kiszivárogtak Putyinék féltve őrzött titkai

Az orosz titkosszolgálat tisztje egy atomháború lehetőségéről írt.

Az orosz katonai kudarcok miatt az FSZB ügynöke személyesen Putyint tartja felelősnek, mert az orosz elnök a politikai célokat fontosabbnak tartja a megszerezhető katonai, társadalmi, illetve gazdasági haszonnál.

Egy orosz ellenzéki szervezet átadta a Newsweek számára az orosz hírszerzés, az FSZB egy ügynökének hozzájuk eljuttatott beszámolóit. Az üzeneteket a korrupcióval foglalkozó Gulagu.net weboldalt üzemeltető aktivista, Vlagyimir Oszecskin adta át a lapnak.

A dokumentumok március 17., 21. és április 12. keltezésűek, amiket egy „Változás szelének” nevezett FSZB ügynök írt.

A levelekben az ügynök előbb a szolgálatoknál elburjánzó elégedetlenségről és dühről írt, amit Ukrajna megtámadása váltott ki, majd valamivel később – de még így is csak hetekkel a háború kitörése után – már felmerült az ügynökben

az atomfegyver bevetésének lehetősége,

amit ugyanakkor őrültségnek nevezett.

Az ügynök azért gondolta ezt, mert egyrészt az atomtámadásra a Nyugat is megfelelő válaszreakciókat lépne, másrészt pedig egy helyi jellegű konfliktusban ilyen megoldásokkal élni a katonai gyengeség és ezen keresztül a vereség beismerése lenne Oroszország számára.

A háborúval kapcsolatban később az ügynök kifejtette:

a kudarcokért egyedül Vlagyimir Putyint terheli a felelősség,

mivel ő akadályozza egy következetes stratégia kialakítását, mivel a politikai céljait helyezi előtérbe, az elérhető katonai, gazdasági, illetve társadalmi haszonnal szemben.

A lap emlékeztetett: Joe Biden amerikai elnök október 6-án kijelentette, hogy a nukleáris „Armageddon” kockázata a legmagasabb szinten van az 1962-es kubai rakétaválság óta, amikor sokan attól tartottak, hogy kitörhet a nukleáris háború.

Max Bergmann, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) Európa-programjának igazgatója korábban azt mondta a Newsweek -nek, hogy szerinte „Putyin most kétségbeesetten vágyik valamiféle módra, hogy megpróbálja megfordítani ezt a konfliktust”.

Bergmann értékelése szerint, ha Ukrajna továbbra is jelentős eredményeket ér el a háborúban, és közeledik a Krímhez, akkor „ez az a forgatókönyv, melyben

Oroszország nagyon komolyan veszi a nukleáris fenyegetés lehetőségét”.

Az elemző úgy látja, Putyin nagyobb valószínűséggel nyúlna a nukleáris fegyverekhez, ha az orosz tartalékosok részleges mozgósítása hatástalannak bizonyulna a háborúban.

(newsweek.com / hvg.hu)

Valódi Hírek