Friss kutatás: Rengeteg szavazót vesztett a Fidesz a brutális rezsinövelése óta (+grafikon)

Kezd kinyílni az emberek szeme.

A Fidesz májusban minden idők legmagasabb támogatottságát érte el (46%), ám azóta jelentős veszteségeket szenvedett, szeptemberben 37, most 33 százalékon áll. Május óta egymillió szavazó hagyta el, de 2,7 milliós táborával így is kimagaslik a politikai mezőnyből. Az ellenzék tavasz óta számottevően nem erősödött, a pártnélküliek csoportja nőtt érdemben: 20-ról 30 százalékra

– közölte legfrissebb kutatása eredményeit a ZRI Závecz Research Intézet.

  • A Demokratikus Koalíció támogatottsága valamelyest emelkedett: májusban 11, most 17 százalékot ért el a biztos választók körében.
  • Május óta egy százalékkal, 5-ről 6-ra nőtt a Momentum támogatottsága.
  • Az MSZP és Jobbik fél éve változatlanul 5 százalékon álltak.
  • Az LMP támogatottsága tavasz óta változatlanul 3 százalék, az MKKP 2-ről nőtt 3-ra.
  • A Párbeszéd támogatói 1 százalékkal csökkentek, 2-ről 1-re.

Grafikon:

.

A Fidesz visszaesése nyáron főleg

az alapfokú végzettségűek és a szakmunkások körében,

a kis-közepes városokban, falvakban volt megfigyelhető. Az utóbbi két hónapban a vidéki városokban további jelentős veszteségek érték a pártot, az alacsonyabb státuszúaknál csak minimális, 1-2 százalék volt az elvándorlás, a községekben pedig megállt a szavazótábor csökkenése.

Ősszel a fiatalok közül távolodtak el sokan a kormánypárttól: szeptemberben a harminc év alattiak 35 százaléka támogatta a Fideszt, most 25 százaléka.

A választások óta csaknem mindegyik társadalmi rétegben meggyengült a kormánypárt, vezető pozíciója azonban sehol nincsen veszélyben. Legkisebb arányban a kis-közepes városokban élők (27%), a fővárosiak (30%), a 30 év alattiak támogatják (25%).

Ezekben a csoportokban a DK követi a kormánypártot (a fiataloknál a Momentummal holtversenyben), de nagyjából feleannyi szavazójuk van, mint a Fidesznek. Amennyiben újra összeállna az ellenzéki összefogás (jelenlegi támogatóikat mechanikusan összeadnák), ezekben a csoportban megelőznék a Fideszt, de a társadalom más rétegeiben alulmaradnának.

(via 24.hu)

Valódi Hírek