Gulyás Gergely benyögte: a nemzeti konzultáció véget vet a háborúnak

Minden csak ezen múlik.

Ahhoz, hogy minél előbb vége legyen a háborúnak arra is szükség van, hogy Magyarország a lehető legnagyobb támogatással tudja a saját álláspontját képviselni az európai politikai vitákban. Ezért szükséges a nemzeti konzultáció

— jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budakeszin, aki arra biztatott, hogy töltsék ki minél többen a nemzeti konzultációs ívet.

A miniszter a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjárás keretében tartott fórumot megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: az ország előtt jelentős kihívások állnak, amelyek csak részben adódnak a saját gondjainkból. Ma elsősorban Európa és a világ problémái azok, amelyek kihatnak Magyarországra — mondta.

Gulyás Gergely kitért arra, hogy hihetetlen nehézségeket eredményezett az orosz-ukrán háború, amelyet szerinte „a béke helyett a háború irányából közelített meg” az európai és a világpolitika.

Ennek következménye, hogy egy eszkalálódó háborúról, egy befagyott konfliktusról beszélhetnek

— állította.

Ez nap mint nap ad okot az aggodalomra, ahogy azt kedden is látni lehetett” – jegyezte meg, utalva a Lengyelország területén becsapódott rakétákra. „A háborúval együtt jár, hogy az energiabiztonság kérdése egészen más lett, mint néhány éve, az energiaárak pedig az egekbe szöktek” — fűzte hozzá.

Kijelentette: a magyar kormány „nagyon sokat tesz” azért, hogy a családokat a lehető legnagyobb mértékben „megkímélje” az ezzel együtt járó negatív hatásoktól. A nyáron szinte teljesen megszüntetett rezsicsökkentésről szólva azt mondta: az átlagfogyasztás szintjéig „meg tudták őrizni” a rezsicsökkentést, ami havi szinten családonként 181 ezer forintos támogatást jelent.

Nálunk gazdagabb államok sem tudnak ilyen összegeket kifizetni, a kormány is csak extraprofit-adókból tudja ezt megtenni

— jegyezte meg, hozzátéve: a támogatást mindenképpen „megőrizendőnek” tartják.

A miniszter kitért arra is, hogy Menczer Tamás tavasszal rendkívüli nehéz választókerületben győzött az országgyűlési választáson. Ennek köszönhetik, hogy Pest megye minden választókerületében a Fidesz nyert tavasszal — mondta büszkén.

A miniszter megjegyezte: a térségben az elkövetkező időszakban egyebek között arra kell felkészülni, hogy egyre több óvodára, bölcsődére, iskolára lesz szükség, mert egyre többen laknak itt.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek