Hatalmas átverés a napelemes pályázat — Egyre nagyobb gondban vannak azok, akik megpályázták

Így segít az Orbán-kormány.

Senki sem kapott még egyetlen fillért sem a napelemes pályázatok több tízezer nyertese közül. A pályázatot az egykori Innovációs és Technológiai Minisztérium írta ki tavaly ősszel, hogy a nyertesek állami (uniós) pénzen korszerűsíthessék az otthonukat, és ezzel csökkentsék rezsijüket.

Már júliusban kiderült, hogy egy helyben toporog az elbírálás, mert ugyan a pályázókat éppen az áprilisi választások előtt örvendeztette meg az állam azzal a hírrel, hogy minden jogosult pozitív elbírálásban részesül, bő három hónapig semmi sem történt. Csak augusztus végére pörgették fel az elbírálást, akkorra azonban már jelentősen megugrottak a napelemes rendszerek telepítési költségei.

A közben Technológiai és Ipari Minisztériummá (TIM) átnevezett (hamarosan így is megszűnő) tárca államtitkára, Steiner Attila aztán október közepén már arról számolt be, hogy a

43 ezer támogatási kérelem

közül több mint 25 ezer pályázó megkapta az úgynevezett támogatói okiratot, ez az, amiben az állam ténylegesen vállalja a beruházás támogatását. A nyertes pályázatok száma azóta némileg nőtt, a pályázati adatbázis szerint október óta már a 26 ezret is meghaladja a számuk, de a napelemes pályázatokról így is rossz hírek érkeztek.

A kormány előbb felfüggesztette a lakossági napelemes rendszerek hálózatra kapcsolásának lehetőségét, majd a napelemes pályázatok második fordulóját némi ide-oda rángatást követően – miután előbb jövő tavaszra tolta el, majd novemberre előre hozta – végül ki sem írta.

Az a több tízezer család pedig, aki az első fordulóban nyert, és megkapta a támogatói okiratot, továbbra is várakozásra kényszerül. Kivitelezőik ugyanis hiába adják le beruházás megindításához szükséges előlegre vonatkozó igényeket, és nyújták be az ehhez szükséges nyilatkozatokat sem érdemi választ, sem pénzt nem kapnak.

Egy kivitelező cég tisztségviselője a hvg.hu-nak azt mondta, az ügyfeleik által korábban beadott pályázatokat az utóbbi hetekben sorra dobják vissza, gyakran olyan indokokra, vagy olyan iratok hiányára hivatkozva, amelyek beszerzésére még hiánypótlás keretében sem adnak lehetőséget.

„Mindenbe belekötnek, mindenkit próbálnak elutasítani”

– mondta.

Hogy mikor indulhat el a több tízezer család számára megítélt, az államtitkár által összességében 90 milliárdosra taksált támogatás folyósítása, senki nem tudja biztosan. Csak az a biztos, hogy a TIM azzal indokolta például a pályázatok második fordulójának meg nem hirdetését, hogy a forrásokat a magyar kormánynak kell előfinanszírozni a költségvetésből, amíg megállapodás nem születik az Európai Unióval.

Ismerve a költségvetés állapotát, nem sok esélye van annak, hogy addig egy fillért is folyósítanak, és egyelőre – bár a kormány komoly vállalásokat tett ennek érdekében –, még korántsem tudhatja zsebben az a 7,5 milliárd eurós támogatást.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek