Berúgta az ajtót a valóság: Két nappal Orbán nagy bejelentése után máris akadt egy „kis” bökkenő

Korlátozza a napelemek elhelyezését az Orbán-kabinet.

Január elsejétől betiltja az erkélynapelemek telepítését Magyarországon az Orbán-kormány, és a szélerőművek telepítésénél is új szabályok lépnek hatályba – írta meg a portfolio.hu.

Orbán Viktor hétfőn még egészen másról beszélt, a napelemek reneszánszára számíthattunk

Beszámoltunk arról, hogy bár ezt az elemzők másképp látják, Orbán Viktor szerint nagyon közel vagyunk az energiafüggetlenséghez. Hogy milyen szinten függünk az orosz kőolajtól és földgáztól, arról elfelejtett említést tenni hétfői parlamenti felszólalásában.

„Chile és Görögország után Magyarország a világon a harmadik helyen áll a napenergia arányát tekintve az áramtermelésben, akkor látható, hogy

rohamléptekben közeledünk az energiafüggetlenség felé”

– fogalmazott.

Ennek ellenére, néhány órával azután, hogy a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség tiltakozásának adott hangot a kormány által tervezett napelemes szigorítások miatt, már meg is jelent a hétfő éjjeli Magyar Közlönyben a kormány rendelete a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról.

Betiltják az erkélynapelemeket

A rendelet több mint 100 paragrafust tartalmaz. Ezek az építésügyi kereteket és ingatlantervezési szabályokat sok helyen alapvetően átírják, illetve tisztába teszik. Ezek közül az egyik

a napelemek és napkollektorok elhelyezését szabályozza.

A másik rész a szélerőmű-telepítések általános kereteit szabják meg.

Az egyik ilyen új szabály, hogy erkélyen napelem nem helyezhető el, sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépített módon.

A műemlékekről külön szabály rendelkezik

A műemlékekre is tilos lesz napelemet tenni, de még

ahhoz is engedély kell majd, hogy a területükre, telkükre elhelyezhető legyen.

Rendelkeztek arról is, hogyan lehet elhelyezni a tetőkön, épület homlokzatán, közterületen térburkolatként, parkoló árnyékolására, illetve vegyes építésű övezetekben napelemet.

Míg Magyarországon tiltott, másutt, például

Bécsben kifejezetten ösztönzik és anyagilag is támogatják az erkélyekre telepíthető háztartási napelemeket.

2024-től az osztrák főváros évi 15 millió euróval támogatja a különböző napelemes rendszerek létesítését.

Marad az orosz energiafüggőség?

A szélerőművekkel kapcsolatban a rendeletben meghatározták, hogy fő szabályként a beépítésre szánt területektől mérve egy 700 méteres védőzónán kívül lehet csak telepíteni. Ahol nem terveznek beépítést, ott meghatározták, hova nem lehet rakni (pl. kiváló szántók övezetébe).

A Magyar Honvédség által üzemeltetett radaroktól számított 40 kilométeren, valamint a katonai repülőterektől számított 15 kilométeren belül új szélerőmű vagy szélerőműpark nem helyezhető el. A meglévő szélerőművek magassága nem növelhető, a szélerőműparkok nem bővíthetők – áll a közleményben.

Eddig tiltás volt szélerőművek létesítésére, illetve szélerőműstop volt érvényben 2029-ig. Legalábbis Lantos Csaba energiaügyi miniszter korábban azt mondta, 2029-nél hamarabb aligha létesülhet új szélturbina az országban. Majd hozzátette, mégis lehetnek olyanok, akik már korábban hozzáférhetnek a hálózathoz saját erőművükkel.

Kapcsolódó:

Orbán Viktor felrobbantotta a parlamentet: Nagyon durva bejelentéssel sokkolta az Országgyűlést