Félnek a szakértők a kormány gyanús törvénymódosításától: Orbánék belenyúlnak az atomenergia-hivatal hatáskörébe

Orbán Viktor megvonja az Országos Atomenergia Hivatal fontos hatáskörét.

Orbán Viktorék elvonják az engedélyezési és a minősítési hatásköröket az Országos Atomenergia Hivataltól

Az Orbán-kormány meglehetősen ijesztő törvénymódosítása szerint

elvonják az Országos Atomenergia Hivataltól

a sugárzás elleni védőeszközök forgalmazásának engedélyezését és minősítését.

A magyar kormány azzal kapcsolatban, hogy ezeket mely szerv fogja végezni a továbbiakban, nem közölt információkat.

A sugárzás elleni védőeszközökről rendelkezett a magyar kormány

Az MSZP hívta fel a figyelmet a parlament előtt fekvő atomtörvény módosító csomagjának egy elrejtett, „hatályon kívül helyező” passzusára. A Lantos Csaba energiaügyi miniszter által benyújtott módosítócsomag egyes pontjai hatályon kívül helyezik azt a rendelkezést, amely az Országos Atomenergia Hivatal hatáskörébe utalta az ionizáló sugárzás elleni védőeszközök forgalombahozatalának engedélyezését, valamint sugárvédelmi minősítését.

Mindez magában foglalja például

  • a radioaktív vagy röntgensugárzás elleni védelmet nyújtó ruhák,
  • kötények,
  • kesztyűk
  • és szemüvegek engedélyezését.

Megvonják az OAH jogköreit, új szervezetet nem jelöltek ki a feladatra

A módosítással egyúttal

megvonják az OAH elnökének a rendeletalkotási jogkörét is ebben a kérdésben,

azonban nem jelölik meg, hogy a feladatot ezentúl mely szervezet látná el – hívta fel a figyelmet beszámolójában a Népszava.

Az ellenzéki párt módosító indítványt nyújtott be az üggyel kapcsolatban, amelyben – érthető okok miatt – nem javasolják, hogy elvegyék a sugárzás elleni védőeszközök engedélyezésének jogát a hazai nukleáris hatóságtól. Hangsúlyozták, hogy

a törvényjavaslat a feladat ellátására új szervet nem jelöl ki.

Kiemelték azt is, hogy ez a lépés rendkívül súlyos biztonsági kockázatokat is magában hordoz.

Kockáztatják a magyarok egészségét Orbán Viktorék

A „javaslat” általános parlamenti vitáján az MSZP-s Harangozó Tamás – mint szekszárdi lakos – különösen fontosnak nevezte az atomerőmű biztonságát, ugyanis egy esetleges baleset a térség lakosságának egészségét kiemelten veszélyeztetné.

„Itt nincs helye sem politikának, sem mellébeszélésnek, sem haveroknak, sem kifizetőhelyeknek”

– emelte ki. A politikus lélegeztetőgépes ügyletekre emlékeztetve elmondta, a törlést arra utaló jelnek tekinteti, hogy valaki „a királyi családból” vagy valamely oligarcha – például tadzsik vagy kínai eszközök behozatalával –

kockára keresi az agyát”,

miközben a biztonsági előírások kikerülésével kockáztatják a magyarok egészségét.

Reagált az államtitkár

„A kabinet most csak egy, az ellenőrzést a gyártók felelősségi körébe utaló 2016 uniós rendeletet érvényesített”

– magyarázta válaszában Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára. Az időzítést pedig azzal „indokolta”, hogy a kapcsolódó szakaszokhoz most nyúlnak hozzá.

„Az OAH az Orbán-kormány által benyújtott módosító indítványokat véleményezte, azokkal egyetért”

– közölte a lap érdeklődésére a hatóság.

„A 2016. márciusi, 425-ös számú EU-rendelet ugyanis saját termékeik megfelelőségét kizárólag a gyártók felelősségébe utalja. Ekképp az ismert CE-jelölés nem igényel engedélyt. A feladatot az OAH hatáskörébe rendelő, 2015 végén életbe lépő szabályok így voltaképp már korábban hatályon kívül kerültek, csak ezt most érvényesítették törvényi szinten is”

– tették hozzá.

Kiderült: az OAH feladatait Nagy Márton fogja ellátni, mert ő ehhez is ért

Felhívták rá a figyelmet, hogy a hazai munkavédelmi szabályok szerint az egyéni védőeszközöknek rendelkezniük kell az EU megfelelőségi nyilatkozatával és adott esetben EU-s típusvizsgálati tanúsítvánnyal is. Az ezt értékelő szervezeteket a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter jelöli ki – közölte az OAH. Jelenleg ezt a feladatot Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter látja el.

Szakértők szerint azonban egészen különös, hogy Orbánék 2015-ben az OAH hatáskörébe helyezték a sugárzás elleni védőeszközök engedélyezését, holott a brüsszeli döntéshozók már akkor ismertették velük az uniós elvárásokat, amelyek ellentétesek voltak a magyarországi gyakorlattal. Ráadásul mindössze három hónappal az uniós szabályozás hivatalos elfogadása előtt a magyar kormány olyan rendeletet léptetett életbe, ellentmond az uniós szabályozásnak.

Az ezt követő nyolc év során – amikor az atomtörvényt csaknem harmincszor módosították a Nemzeti Jogszabálytár szerint –

soha nem került sor e pontok korrekciójára.

Valamiért ugyanakkor a kormány számára hirtelen fontos lett az uniós jog ezen részének érvényesítése. Bár a döntés enyhíti az OAH munkaterhelését, és csupán az újonnan Magyarországon – vagyis az EU-n belül – forgalomba hozandó eszközökre vonatkozik, a nukleáris biztonság szempontjából kevésbé előnyös, hogy a védőeszközök engedélyezését

az OAH-tól egy Nagy Márton által kijelölendő szervezet veszi át

– fogalmazta meg aggodalmait a lap forrása.

Valódi Hírek