Itt a rendkívüli bejelentés: Orbán átalakítja a kormányt, új tárcák és miniszterek jönnek

Három új minisztere lesz az Orbán-kormánynak.

Múlt szerdán írtuk meg, hogy 8 és fél év hivatali munka után lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter, a megerősítésért hétfőig kellett várni.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a hétfő délre meghirdetett rendkívüli Kormányinfón elmondta: Palkovics lemondását Orbán Viktor elfogadta.

Gulyás bejelentette azt is:

strukturális átalakítások kezdődnek a kormányban.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megszűnik, feladatait

  • a Kulturális és Innovációs Minisztérium,
  • a Gazdaságfejlesztési Minisztérium,
  • és a Fejlesztési és Beruházási Minisztérium

veszi át.

Ezen felül új energiaügyi minisztérium alakul,

az Energiahivatal hatásköreinek többségét ez a minisztérium veszi át. Lantos Csaba lesz december elsejétől miniszterként fogja vezetni az új minisztériumot.

Gulyás kérdésre válaszolva elmondta, hogy Paks 2 nem kerül a minisztérium hatásköre alá, mivel azt az EU előírja, hogy az MVM és Paks nem kerülhet egy felügyelő szerv alá.

A miniszter kérdésére válaszolva kifejtette: azért Lantost választották, mert szerinte „remek menedzser, aki elismert szakembernek számít”, komoly tapasztalatokat szerzett.

A TIM fennmaradó területeinek leosztása Gulyás szerint logikus: a közlekedés Lázár János, az ipar Nagy Márton, az innovációs területek eddig Palkovicsnál lévő része pedig Csák János minisztériumához fognak kerülni.

A miniszter hozzátette: a nemzetközi energiabeszerzéssel kapcsolatban Szijjártó Péter és Lantos még egyeztetni fog, egyelőre nem világos, hogy melyikük fog tárgyalni például Moszkvával.

Szintén kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt állította: Palkovics lemondásának nem volt köze a KRÉTA feltöréséhez.

Lantos állítólag vasárnap állapodott meg Orbánnal a miniszteri posztról. Gulyás hozzátette: a bejelentéssel megvárták, míg Palkovics kitölti lemondási idejét, ez vasárnapig szólt.

Gulyás elárulta azt is, hogy Orbán szerette volna, ha Palkovics marad a kormányban. Ebben az esetben elmondása szerint a TIM megmaradhatott volna az energiaügyi minisztérium mellett is.

A miniszter kérdésére azt is mondta, remélik, a bizottságok minél hamarabb meghallgatják Lantos Csabát. Azt ugyanakkor hozzátette: Palkovicsra bízzák, mikor jelenti be, hogy a jövőben mivel és hogyan kívánja segíteni a kormány munkáját.

Valódi Hírek