Élőben szembesítették Orbán emberét pártja hazugságával, erre azonban nem számított

Meglepte a kérdés.

A legutolsó uniós csúcstalálkozó kérdéseiről vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén az uniós képviselők. Ezen felszólalt a fideszes Gál Kinga, aki azt kérte: ne hozzanak olyan szankciót, ami „ront a helyzeten„.

Gál azt állította: az EU-ban ideológiai okoból különböztetnek meg tagállamokat. Az EP-képviselő arra szólította fel az Európai Bizottságot: tegye hozzáférhetővé a magyar és a lengyel kormány számára az uniós forrásokat.

A felszólalást követően Michaela Sojdrová cseh képviselő tett fel kérdést a fideszes politikusnak. Az úgynevezett „kékkártyás” lehetőséggel élt, amely egy rövid spontán kérdésre ad lehetőséget a felszólalóknak.

Sojdrová kifejezetten jó viszonyt ápolt a Fidesz-tagokkal, amikor még a magyar kormánypárt a Néppárt tagja volt. Most azonban nem finomkodott:

olyan kérdést tett fel, amire biztosan nem számított Gál Kinga.

A cseh politikus elmondta: múlt héten Magyarországon járt a hazai oktatási-kulturális állapotokat feltáró EP-bizottság tagjaként. Akkor megdöbbenve tapasztalta a kormány bombás plakátjait, amelyen az áll: „A brüsszeli szankciók tönkretesznek minket.”

„Ön szerint valóban a szankciók okozzák a kárt, vagy az ukrajnai orosz agresszió okozza ezeket? Nagyon sajnálom, hogy sokszor

összekeverik a következményeket és az okokat”

— érdeklődött Sojdrová.

Gál erre kitérő választ adott: azt mondta, az emberek életét érintő kérdésekben a lakossággal konzultációt szoktak folytatni, és most éppen az energiaszankciók vannak terítéken. „Szerintem ezt számos országban meg lehetne tenni az Unió tagállamaiban” — felelte Gál Kinga.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek