Navracsics Tibor elárulta, mit gondol a két bíróról, akik találkoztak az amerikai nagykövettel

Szó esett az uniós pénzekről is.

Navracsics Tibor az ATV Start Szigorlat című műsorának volt a vendége kedd reggel. Arra, hogy a szerdai kormányülésen döntenek-e az új élelmiszerársapkákról, azt mondta: valószínűleg igen.

A miniszter úgy fogalmazott: minden kormányülés elején áttekintik az inflációs helyzetet, többször szóba került az árplafon kérdése, hogy maximalizálni kellene egyes termékek árát, amik itthon is előállíthatók, és ami nagy mértékben hozzájárul az infláció növekedéséhez, ezért, mint fogalmazott, „nagyon könnyen el tudja képzelni”, hogy szerdán döntés születhet.

Navracsics Tibort a jogállamisági eljárásról is kérdézték. Továbbra is optimista: bízik benne, hogy az év végére meglesznek azok a megállapodások, amelyek szükségesek ahhoz, hogy Magyarország hozzáférjen az uniós pénzekhez.

Elmondta, hogy az újjáépítési alappal kapcsolatos tárgyalások során

új kérdések jöttek

elő az OBH és a Bírói Tanács közötti hatáskörmegoszlás tekintetében, de ezt a miniszter nem tartja kardinális kérdésnek, szerinte ezek inkább olyan politikai pontok, amelyeket a Bizottság fel akar mutatni az EP-nek, hogy „íme, ezt is elértük Magyarországgal szemben” – mondta.

Ezután áttértek a két bíró ügyére, akik találkoztak David Pressmann amerikai nagykövettel. Arra a kérdésre, hogy volt igazságügyi és közigazgatási miniszterként mit gondol erről, Navracsics Tibor úgy válaszolt: sem igazságügyi miniszterként, sem az azt követő időszakban

nem minősítette

bírák lépéseit, mint mondta, az igazságszolgáltatás független, ebbe nem szól bele.

Ugyanakkor ezt a nagykövet oldaláról látja szerencsétlen lépésnek, hiszen egy nagykövetnek is meg kell gondolnia, hogy abban az időszakban, amikor az Európai Bizottság az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggodalmait hangoztatja, akkor az amerikai nagykövet részéről megfelelő-e, hogy mielőtt találkozik kormány több tagjával vagy vezető politikusokkal, azelőtt találkozik két bíróval, akik „amúgy is általában a hírekben szerepelnek” – fogalmazott.

Mint mondta, szerinte ez az Egyesült Államok részéről egy szerencsétlen lépés volt.

Az ATV újságírója felvetette, hogy David Cornstein korábbi amerikai nagykövet is találkozott Handó Tündével – Navracsics Tibor szerint azonban más a Bírósági Hivatal vezetőjével, és más praktizáló bírákkal találkozni, ezek között van különbség.

 

Valódi Hírek