Ujhelyi István: Valós a veszélye, hogy kilépünk az Európai Unióból

Az EP-képviselő szerint a következő félévben dőlhet el Magyarország sorsa a következő évtizedekre.

Valószínűleg lesz megállapodás az EU és a magyar kormány között, így elvileg megnyílnak az uniós pénzcsapok, jelentette ki az mfor.hu-nak adott interjúban Ujhelyi István.

Bár az interjú alapvetően az EU-s pénzekről szólt, az elején a volt pártjáról, az MSZP-ről is tettek fel kérdéseket. Elmondta, szerinte a párt menthetetlen, annak ellenére, hogy sok lelkes baloldali tagja van.

„Próbáltam többször változtatni, nyár elején még egy új, szociáldemokrata jövőt építő, konkrét és bátran újító programmal be is jelentkeztem a közösség elnökének. A párt vezetőinek ez nem kellett, így aztán kívül találtam magam.”

— magyarázta. A saját maga jövőjéről annyit árult el, hogy már több megkeresést is kapott, az EP-ből és Magyarországról is.

Ezután áttértek az uniós pénzek kérdésére. Ujhelyi István azt mondta, hogy bár annak drukkol, hogy maradéktalanul megérkezzen a 7,5 milliárd eurós támogatás, azt tartja reálisnak, hogy jelentős veszteséget fog az ország elszenvedni a kormány miatt.

„Alá fogjuk írni a partnerségi megállapodást a hétéves költségvetésről, amit győzelemként fog beállítani a kormány. Eközben Brüsszel módosításainak tucatjait kellett átvezetnie.”

— jósolta, felsorolva, hogy mi mindent erőszakolt ki az EU a magyar kormánytól: a pedagógus béremelést, a zöld átállásra való felkészülést és több jogállamisági garanciát.

Ennek ellenére tisztában van a magyar helyzettel, ahogy az Európai Unió is: pontosan tudják, hogy a kormány folyamatosan trükközik, és csak a látszatra ügyel.

„Szerintem meg fog születni a megállapodás, hiszen azt az Európai Unió mégsem mondhatja, hogy „tudjuk, hogy úgysem tartjátok majd be az új törvényetek.” De a Bizottság beépíti majd a megállapodásba a 3 havonta kötelező monitoringot.”

— jelentette ki. Hozzátette: így, ha nem tartja be a kormány a megállapodást, bármikor megvonhatják a pénzeket.

Ujhelyi István szerint éppen a következő félévben Magyarország több évtizedes sorsa fog eldőlni: ha ugyanis nem jön pénz, borzasztó nagy bajban leszünk, és a kormány mindent meg fog tenni, hogy

az emberek az uniót hibáztassák.

Az EU-ból való kilépést is reálisnak tartja ezért:

„Ez a következő fél év nagy kérdése. A politikai logika mentén érdemes gondolkodni, és nem a gazdasági-társadalmi racionalitás mentén. Ez a rezsim pontosan tudja magáról, hogy örökké regnál vagy nagyon sokaknak kell szembenéznie a társadalom és a bíróság ítéletével.”

— mondta. Hozzátette: Orbánnak semmi nem lesz drága ahhoz, hogy az uniós tagságunk helyett saját hatalmát betonozza be.

 

Valódi Hírek