Hatalmas kamu, hogy a Magyar Posta ideiglenes zárja be országszerte hivatalait — A dolgozók szerint nem lesz újranyitás

Aggódnak a postai alkalmazottak.

Nem igazán reménykednek benne a postai dolgozók, hogy valóban csak „átmenetileg” zárnának be a hivatalok. Beszámoltunk róla korábban, hogy egészen drasztikus módon, mintegy 366 postahivatal bezárását rendelték el országszerte. A Népszava kapcsolódó riportjából viszont az derül ki, hogy a postai dolgozók általános vélekedése szerint,

„jó, ha tízből egy megmarad”.

A postai dolgozók továbbá azt sem értik, hogyan lett a vállalat utolsó éves jelentése szerint 2021-ben sikeres évet záró cég egy olyan csődtömeg, amilyennek a miniszterelnök minősítette szerdán egy képviselői reagálva a parlamentben.

A postai alkalmazottak arra hívták fel a figyelmet, hogy a bezárások az érintett településeken egészen biztosan piacvesztést okoznak a vállalatnak, ami csak

újabb indokot teremt a postahivatalok végleges megszüntetésére.

Mások azt számolgatták, hogy a januártól csoportos létszámleépítéssel elküldeni tervezett 300 munkatárs egy része épp ezeknek a kispostáknak az adminisztrációs munkáit vitte, vagy ezen a területen volt vezető beosztásban. Az ő leépítésükből is az következik, hogy nem lesz újranyitás — vélelmezték többen.

Orbán Viktor szerdai szónoklatában arról beszélt, hogy szerinte akkor lehet életben tartani a céget, ha átalakítják a belső szerkezetét:

„Remélem, ezt minél kevesebb fájdalommal meg tudjuk majd tenni”

— reménykedett Orbán.

A lap felhívta a figyelmet, hogy Orbán kijelentései azért is különösek, mert arra utalhat, hogy nem átmeneti intézkedésekről van szó.

A Magyar Posta viszont úgy fogalmazott: „Ideiglenesen szünetelteti 210 településen 366 postahivatal működését”. A lap megpróbált választ kapni kérdéseikre, azonban sem a Magyar Postától, sem Orbán Viktor sajtótitkárától nem kaptak választ.

Az viszont egészen biztos, hogy nemcsak a munkájukat elvesztő 300 alkalmazottat állították nehéz helyzetek elé a „belső átalakítással”, hanem annak a 740 embernek is gondot jelent mindez, akinek a hivatalát most elvileg csak átmenetileg zárják be.

Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke elmondta: november 12-től úgynevezett kirendeléssel foglalkoztatják tovább a dolgozókat, ám több munkavállalónak is komoly nehézséget okoz az átjárás egy másik településre.

Az üggyel kapcsolatban különösen érdekes az is, hogy a napokban egy fideszes polgármester is úgy nyilatkozott, hogy nem örül a döntésnek, és csak a hírekből értesült a bezárásokról és a csoportos létszámleépítésekről.

(nepszava.hu)

Kapcsolódó:

Nagy a felháborodás a posta döntése miatt: Sok idős és beteg ember életét nehezítik meg a bezárások (+videó)

Brutális létszámleépítés: Több száz munkatársát elbocsátja a Magyar Posta

.

 

Valódi Hírek