Nagy a felháborodás a posta döntése miatt: Sok idős és beteg ember életét nehezítik meg a bezárások (+videó)

Nem kérdeztek meg senkit előtte.

A Magyar Posta a napokban jelentette be, hogy országszerte 210 településen 366 hivatalt bezár energiatakarékossági okokból; a cég szerint az intézkedés az emberek 87 százalékát nem érinti. Az RTL.hu stábja több településre is elment forgatni, hogy megkérdezze az embereket, hogyan érinti őket a döntés.

A 900 lelkes Baranya megyei Berkesd az egyik helyszín, ahová ellátogattak. A kis település postája az egyike annak a 365 hivatalnak, amelyet energiatakarékosságra hivatkozva november 11-e után ideiglenesen bezár a Magyar Posta.

„Szomorúan tapasztaltam a listában, hogy Berkesd is benne van, mert én úgy gondolom, hogy ez a falu, meg a hozzátartozó községek is ide jártak, erre a postára szükség van.”

– mondta egy berkesdi lakos.

Az idősek és a betegek sem örülnek annak, hogy nemsokára csak mobilposta lesz a faluban, ami hétköznapokon negyven percre nyit ki.

„Nem lesz jó! Én beteg vagyok. Lessem, mikor jön, lessem ki a postás?”

– mondja Farkas János.

A legközelebbi posta közel húsz kilométerre, Pécsen van. Autóval több mint húsz perc, busszal legalább háromnegyed órára, ami az idős, beteg lakosoknak szinte lehetetlen küldetés.

Makón a Kossuth Lajos utcában a postát

frissen újították fel,

november közepén mégis bezárják ezt is. Ezentúl a központi postán tudják majd az ügyeiket intézni, ami húsz perc gyalogútra van innen. A helyiek szerint már a tavalyi felújítás is leterhelte a nagypostát.

„A nyáron is úgy volt, fölújítás alatt be volt zárva, és sorfalat álltunk, még a reggeli órákban kint az utcán is álltak.”

– ezt egy makói lakos mondta az RTL Híradónak, aki nem tudja elképzelni, hogy milyen káosz lesz a bezárás után, hiszen már a posta felújítása alatt is hatalmas volt a sor a központi postánál.

Budapest sem maradt ki a bezárási-hullámból: a Magyar Posta szeptember végén már bejelentette, hogy 35 fővárosi hivatalt bezárnak, most újabb 22 posta szerepel a listán.

A közel 90 ezres II. kerület nyolc postájából hat az energiatakarékosság áldozata lesz. A polgármester szerint erről a Magyar Posta

nem egyeztetett velük,

pedig megoldási javaslatuk is van az önkormányzati ingatlanban működő hivatalokra.

„Tárgyalásokat kezdeményezünk a Magyar Posta vezetőségével, nem csak azt fogjuk mondani, hogy igen, nyissátok meg a többi postát, ne zárjátok be, hanem például azt, hogy itt térítésmentesen fölajánljuk az üzlethelyiséget, ami alapból kedvezményesen van bérelve a Magyar Posta által, csak hogy megmaradhasson a posta”

– mondta Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.

.

Valódi Hírek