Akkora balhé tört ki a kormánydöntés miatt, hogy Lázár János sebtiben visszakozott

Próbálja csillapítani a kedélyeket.

A Magyar Közlöny szerdai számában kormányhatározat szerepel az Országház belső terének felújításáról. A gigantikus rezsiválság idején az Orbán-kormány az egyébként jó állapotú épület belterének felújítását tervezi, bár céldátumot nem tűztek ki a beruházás elindítására.

Egyelőre nem kezdődik el az Országház belső felújítása

— ezt már az Építési és Beruházási Minisztérium közölte csütörtökön az MTI-vel, miután sokan felháborodásuknak adtak hangot a kormánydöntést követően.

A tárca közleményében kijelentette: a kormány „a szankciós válság” miatt és a költségvetési egyensúly megőrzése érdekében

felfüggesztett minden, még el nem kezdett beruházást.

Ez érvényes az Országház amúgy időszerűvé vált belső korszerűsítésére is — tették hozzá.

Írásuk szerint a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent kormányhatározat nem az Országház felújításáról, hanem a várhatóan többéves „belső felújítás lehetőségeinek megvizsgálásáról” szól.

A kormány arról döntött, hogy amikor az anyagilag lehetséges, támogatja a sok szempontból elavult Országház belső rekonstrukciójának elindítását” — jelentették ki.

A 120 éves Országház külső felújítása ugyan befejeződött, de ahhoz, hogy a következő 120 évben is a magyar törvényhozás otthona lehessen, energetikai, gépészeti, biztonsági rendszereit, elektromos hálózatát sürgősen korszerűsíteni kell

— írták.

Ahhoz, hogy ezt a munkát a szakemberek az anyagi források rendelkezésre állása után megkezdhessék, most arra van szükség, hogy a rekonstrukció lehetőségeiről 2023 közepéig terv készüljön.

Mindaddig az Országgyűlés épületének belső, tervezett munkálatai — bár időszerűek és szükségesek — most még bizonytalan tervek

— fogalmaztak a közleményben.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek