Magyarázkodnak a fideszesek, mi került három fa elültetésén 111 millió forintba

Drága mulatság.

A Szomory Dezső teret akarja élhetőbbé tenni a fideszes belvárosi vezetés, ezért egy elfogadott bizottsági előterjesztés alapján három nagyméretű fát ültetnek a területre – értesült az rtl.hu.

A három fáért

30 millió forintot

kell fizetni, az ültetés további 30 millióba, a vízgépészet megújítása és az automata öntözőrendszer pedig 40 millióba kerül, míg a maradék összeg az egyéb építési, adminisztratív költségekre megy el. A helyi ellenzék szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben lenne jobb helye is ennek a pénznek, a téren ráadásul most is vannak fák.

Az rtl.hu információi szerint az „extra méretű” fákat 30 millió forintért rendelte meg az önkormányzat, a növényeket pedig az úgynevezett stockholmi eljárással ültetnék el.

Ennek a módszernek az a lényege, hogy a fa gyökérzetét speciális vázrendszerbe helyezik, a talajt pedig úgy alakítják ki, hogy az garantálja a vízáteresztést, valamint a megfelelő levegőzést is. A technikát Svédországban fejlesztették ki, előnye pedig, hogy a fák sokkal egészségesebbek, és akár két-háromszor hosszabb ideig élnek, mint a hagyományos módszerrel ültetett növények.

A Stockholm-rendszer alkalmazása azonban igen drága, a Főkert korábbi tájékoztatása szerint éppen ezért inkább csak olyan esetekben éri meg, amikor egész fasorokat ültetnek el.

„Ha egy fára vetítjük, a hagyományos ültetés költségének körülbelül öt-hatszorosa is lehet az ár, ezért egy darab fa ültetése esetén ez a módszer nem gazdaságos”

– írta korábban a vállalat.

Az V. kerületi beruházás megindításáról szóló előterjesztést már elfogadta a kerület illetékes kormánypárti többségű bizottsága, így most a szintén fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesteren múlik, hogy valóban közzéteszi-e a szükséges tendert.

Az időzítéssel kapcsolatos ellenzéki felvetésekre – miszerint, miért egy gazdasági válság idején költenek ennyit három fa elültetésére – a kerület hangsúlyozta, hogy évek óta elkötelezettek a zöld fejlesztések mellett, a beruházásokat pedig 5-10 évre előre tervezett koncepció szerint valósítják meg. Ezek ütemezésénél egyéb beruházásokhoz is alkalmazkodniuk kell.

A költségeket a speciális belvárosi környezettel indokolták, a területen ugyanis sűrű a közmű-infrastruktúra, ráadásul gondoskodni kell a fa fenntartásához szükséges kellékekről (például öntözés) is.

(via RTL)

 

Valódi Hírek