Érik a balhé Rogánéknál: A volt fideszes képviselőjelölt is önkormányzati bérlakást kapott a belvárosban

Orbánék embere is önkormányzati lakáshoz jutott a belvárosban.

Az alpolgármester titkárnője és a volt fideszes képviselőjelölt és is önkormányzati bérlakáshoz jutott az V. kerületben – írta meg a telex.hu.

A belvárosban különösen nehéz önkormányzati lakáshoz jutni

A portál úgy értesült, hogy az V. kerületi önkormányzat fideszes többségű Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottsága a keddi zárt ülésén megszavazta két üresen álló önkormányzati lakás piaci alapon történő bérbeadását.

Egy 99 négyzetméteres, kétszobás és egy 78 négyzetméteres, két és fél szobás lakásról van szó. Mindkettő a belvárosban, frekventált helyen található.

Az egyik kérelmező a június 9-i választáson a kerületben induló fideszes képviselőjelölt volt,

a másik pedig az egyik alpolgármester titkárnője.

Mindkét esetben Balla Valéria alpolgármester volt a kérelem előterjesztője.

Az önkormányzatnál titkárnőként dolgozó kérelmező az ő beosztottja.

Balla Valéria alpolgármesterhez tartoznak a vagyongazdálkodási ügyek, ezért nem is lehetett volna más az előterjesztő. Ettől még furcsán veszi ki magát, hogy egy önkormányzati dolgozó lakáskérelmét a saját felettese terjeszti fel szavazásra.

Nem hirdettek nyílt pályázatot a két lakásra

A két lakásról lakásokról nem nyílt pályázaton, hanem

egyedi méltányosság alapján döntött a bizottság.

Bár „piaci alapon” adták bérbe a két lakást, a portál információi szerint az V. kerületi önkormányzat négyzetméterenként 1000 forintot határoz meg havi lakbérként. Vagyis a szóban forgó két lakás bérleti díja 80-100 ezer forint lehet.

Ez a töredéke annak, amennyiért kiadó lakásokat lehet találni a környéken.

A döntésre Csonka Krisztián, a bizottság külsős ellenzéki tagja hívta fel a figyelmet. Az eljárást problémásnak tartja, ugyanis

a kerület évek óta nem írt ki lakáspályázatot, és azt sem hirdetik ki, ha megürül egy-egy önkormányzati lakás.

Így aztán csak az juthat lakáshoz, aki bennfentes információkkal rendelkezik.

A nyár közepén kapott önkormányzati lakást a volt fideszes képviselőjelölt

Az ellenzéki képviselő szerint az is aggályos, hogy a bizottság nyár közepén, a kérelmek beérkezése után alig 2-3 héttel döntött a lakásokról. Az egyik kérelmező június 28-án adta be a kérelmét, a másik július 4-én. A kérelmeket július 12-én terjesztették a bizottság elé, július 16-án pedig már szavaztak is róluk.

„Halandó ember csak évekkel később juthat önkormányzati lakáshoz,

vagy eleve a bizottság elé sem kerül a kérelme”

– árulta el Csonka.

Az ellenzéki képviselő úgy látja, hogy az önkormányzat fideszes vezetése a választási eredmény fényében azt gondolta, hogy „mindent meg lehet csinálni”. A bizottsági ülésen egyébként

azt javasolta, hogy nyílt pályázaton döntsenek a lakásokról, ám ezt a fideszes többség leszavazta.

Frissítés:

Belváros Önkormányzata cikkünk megjelenését követően jelezte, hogy:

„Az alpolgármesterek sem munkáltatói, sem felettesi jogkörrel nem rendelkeznek. A Polgármesteri Hivatal munkatársainak minden esetben az osztályvezető a felettesük.”

Tehát: bár az önkormányzati lakást elnyerő hölgy az alpolgármester titkárnője, Balla Valéria nem a felettese és nem a munkáltatója.

Azt is jelezték cikkünk megjelenését követően, hogy Csonka Krisztián ” visszaélve a külső bizottsági tagként birtokába jutott információkkal, az előterjesztések tartalmát, az abban szereplő civil személyek adatait jogellenesen szolgáltatta ki illetéktelen fél részére”.

Hozzátették, hogy Csonka Krisztián „saját képviselősége idején maga is élt önkormányzati ingatlan bérbevételi ügyében az egyedi méltányosság lehetőségével, magára nézve ezt nem vélte összeférhetetlennek”.

Valódi Hírek