Dávid Ferenc: Nem tudja a jobb kéz (Matolcsy), hogy mit csinál a bal (Varga)?

Vélemény.

Csak nézek, mint a moziban.

„A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai (október 14, pénteki – Dávid F.) döntése nyomán várhatóan teljesen kiszárad a hitelpiac a következő időszakban. Vállalkozások tömege fog csődbe menni annak nyomán, hogy nem tudnak majd megfizethető hitelhez jutni. A hitelfelvétel és a vállalati beruházások zuhanására számíthatunk, a vállalati csődök nyomán pedig meg fog emelkedni a munkanélküliségi ráta.

A mai, drasztikus kamatemelés egyáltalán nem transzparens és teljesen váratlanul érte a vállalati szektort. Sorra hívnak a cégvezetők, hogy ami most történik, az halálossá válhat számukra. A rendkívüli kamatemeléssel kiszárítják a hitelpiacot és recesszióba taszíthatják a gazdaságot. Ez teljesen szembe megy a kormányzat eddigi gazdaságpolitikájával, amely a növekedést igyekszik támogatni.” (Parragh László – portfolio.hu)

Nyilvánvalóan nagy nehézség a még működő vállalkozások számára a száguldó energiaár-növekedés, amit ki kell valahogy gazdálkodniuk. A hitelkamatok múlt heti drasztikus emelése pedig egy újabb csapást jelent számukra.

Az intézkedés – remélt pozitív hatásai mellett – jelentős mértékben visszafoghatja a vállalkozói hitelezést, amelynek egyenes következménye a beruházási kedv mérséklődése, amely aztán

fékezni fogja a gazdaság növekedését.

Tizenkét évvel ezelőtt, 2010. októberében Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy

„Matolcsy György a jobbkezem. Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani.”

Na, most ez a fontos „végtag” a Magyar Nemzeti Bank elnöke, és egyáltalán nem úgy tűnik, hogy levágták volna a miniszterelnök testéről.

Már csak ezért sem történhetett meg az amputálás, mert az október 14-i MNB-döntés napján a kormányfő a Kossuth Rádióban éppen Matolcsy Györgyöt — és Varga Mihályt — kérte, hogy jövő év végére

„felezzék meg az inflációt”.

Az MNB pénteki bejelentése nyilvánvalóan a pénzromlás lassítását és a nemzeti fizetőeszköz gyengülésének megállítását helyezi középpontba. Kérdés, hogy ennek a beavatkozásnak milyen eredményei, és milyen kedvezőtlen mellékhatásai lesznek.

Parragh László MKIK elnök a miniszterelnök főtanácsadója, neki köszönhetjük – többek között – a KATA szisztéma likvidálását is. Egy korábbi Parragh interjúban (2021. december 14.) így beszélt P.L. az Orbánnal való kapcsolatáról:

„A miniszterelnökkel már 1982 óta ismerjük egymást a Ménesi úti kollégiumból. Rendszeresen egyeztetünk hivatalos keretek között és baráti beszélgetések során is.(…) Olyan még nem volt, hogy fél órán belül ne hívott volna vissza, bízunk egymásban, de

a közvélemény túlgondolja ezt a kapcsolatot.”

Hát, akkor most valószínűleg elmaradt a telefonbeszélgetés, mivel az nem kérdés, hogy a miniszterelnök tudott előzetesen az MNB-döntésről, de mégsem tájékoztatta meglepetést mutató barátját és tanácsadóját.

A lényeg, hogy ők ketten bíznak egymásban, én viszont már egyikben sem! Parragh most bőszülten bírálja az MNB lépését, és azzal vádolja a jegybankot, hogy szembemegy a kormányzati gazdaságpolitikával.

Nem tudja a jobbkéz (Matolcsy), hogy mit csinál a bal (Varga)?

Monetáris kérdésekben a Magyar Nemzeti Bank legfőbb döntéshozó szerve a Monetáris Tanács, amelynek legalább öt, legfeljebb kilenc tagja van, köztük az MNB elnöke és alelnökei. Havonta legalább egyszer ülést tart, de szükség esetén bármikor össze lehet hívni. Gondolom, hogy

a testület megvitatta és jóváhagyta

a Parragh által is drasztikusnak nevezett kamatemelést.

Az MNB honlapjának tanúsága szerint a Monetáris Tanácsnak – mások mellett – tagja Dr. Parragh Bianka is, aki történetesen az MKIK elnökének a felesége.

Tudom én, hogy a hivatali titoktartás szent dolog, de azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (férj) és az MNB Monetáris Tanácsának tagja (feleség) – a vacsoraasztalnál vagy gyereknevelés közben – ne váltott volna szót előzetesen a kamatemelésről.

Parragh László talán üzenhetett is volna feleségén keresztül Matolcsynak, valahogy így

„Bianka! Szólj már a Gyurinak, hogy csak óvatosan azzal a kamattal!”

Azt persze nem tudom, hogy az üzenet célba ért-e, és azt sem, hogy milyen körülmények között született meg a hitelpiacot jelentősen befolyásoló jegybanki döntés. Csak nézek, mint a moziban.

Valódi Hírek