Világbotrány: Felbőszültek az Union Berlin szurkolói Orbán miatt — Nem értik, mit keresett egy „fasiszta vezető” a stadionjukban

Füstbe ment a magyar miniszterelnök nemzetközi megítélése.

Orbán Viktor kedden meglátogatta Schäfer András válogatott labdarúgót az Union Berlin stadionjában, amiről büszkén posztolt is közösségi oldalain. A klub szurkolói forrongani kezdtek, amiért „kirekesztő és rasszista” politikust engedtek a klubszékház közelébe.

Az Union vezetése azzal védekezik, hogy az elnökük nem találkozott és nem kezelt Orbánnal, a látogatás magánjellegű volt, éppen hogy csak kinyitották a kaput a miniszterelnök előtt — számolt be róla a 444.hu. Az eset a német sajtó visszhangjával együtt

jól mutatja, hogy hol tart a magyar miniszterelnök nemzetközi megítélése.

Orbán kormányfő Facebook- és Instagram-oldalán hencegett azzal, hogy fogadta őt Schäfer András, a Bundesligát vezető csapat középpályása, aki januárban igazolt Berlinbe. A játékos a klub egyik páholyában találkozott Orbánnal, akinek dedikált mezt adott ajándékba. Amennyiben hihetünk a miniszterelnöknek, az ajándék a Puskás Akadémia egyik falát fogja ékesíteni majd a jövőben.

„Hivatalos felkérést kaptunk a magyar nagykövetségtől, amiben találkozót kezdeményeztek a játékossal. A találkozónak, amely magántermészetű volt, helyt adtunk, de

a klubvezetés nem találkozott a miniszterelnökkel”

— válaszolta kérdésre a klub kommunikációs vezetője, Christian Arbeit, aki úgy szabadult volna a témától, mint a tűztől.

Arbeit hangsúlyozta, a klubvezetés más képviselője sem volt ott a találkozón – ő maga és Michael Parensen technikai igazgató is csupán azért, mert „azt mégsem mondhatjuk, hogy menjetek előre, az ajtó nyitva van, kövessétek a nyilakat a padlón”.

Miután megkérdezték Arbeittől, miként fér össze egy rasszista autokrata a klub értékeivel, azt mondta, innentől inkább a Malmö elleni meccsről beszélgetne.

Orbán kedd délben érkezett kíséretével a stadionhoz, és körülbelül egy órát töltött el a játékos társaságában. Érdekesség, hogy a klub közléséből az derül ki, hogy alig néhány órával a találkozó előtt értesültek az igényről, és meglepte őket a helyzet. Az Union nem járult hozzá, hogy a média anyagokat készítsen a találkozóról, és az egyesület honlapján sem jelentek meg hivatalos tartalmak a látogatásról. Schäfer sem posztolt a találkozóról sem a Twitter-oldalán, sem az Instagramon. Egyedül a magyar miniszterelnök számolt be róla Facebook-oldalán.

Az esetet a rivális klubok drukkerei is szóvá tették, de főleg az Union-on belül lett ügy a látogatásból. A klub egyik legolvasottabb szurkolói blogja, a Textilvergehen friss bejegyzésében

fasisztának nevezik Orbánt,

és szót emelnek azért, mert szeretett klubjuk teret adott annak, hogy a klub címerét propaganda céljaira használja fel. Egyébként a Twitter is bővelkedik a hasonló hangulatú, fasisztázós posztokban:

A magyar miniszterelnökre a fasiszta a leggyakoribb jelző, amit a szurkolóktól kiérdemelt:

A kevésbé heves vérmérsékletű drukkerek beérték azzal, hogy „takarodj”:

Azt, hogy mennyire foglalkoztatja az eset a szurkolókat, jelzi, hogy a 444-nél is érdeklődtek arról, vajon mi lehetett Orbán célja a látogatással. A Grenzenlos Eisern szurkolói csoport egyik tagja, hangsúlyozta, hogy nem a teljes alakulat véleményét mondja, arról beszélt, nem annyira a politika összekapcsolódása zavarja a szurkolók döntő részét, és nem is a konzervatív nézetekkel van gondjuk.

Hanem kifejezetten Orbán a problémájuk:

a magyar miniszterelnök a többség számára vállalhatatlan Németországban

mindazon nem demokratikus címkék miatt, amiket az évek során politikájával magára aggatott.

A sajtóban megjelent cikkek is az Union lapítását emelték ki és itt a legbefolyásosabb német újságokról van szó. A Spiegel sportrovatának szerkesztője, Peter Ahrens így írt a fiaskóról:

„Egy Bundesliga-klub aligha mondhat nemet, ha egy másik ország kormányfője meg kívánja látogatni a létesítményét. Az diplomáciai zavarokhoz vezethetett volna. A tény azonban, hogy egy magát értékközpontúnak tartó klub kommentár nélkül enged pózolni a díszpáholyban valakit, aki lábbal tiporja közös értékeit, felvet kérdéseket”.

Írása végén a szerző úgy fogalmazott:

„Az Union ragaszkodik a munkáskultúra hagyományait őrző, az elesettekért szívvel-lélekkel küzdő klub képéhez. Orbán Viktornak nincs szíve az esettekhez. Meg lehetett volna ezt akadályozni diplomáciai galiba nélkül is – mondjuk szivárványos zászlókkal körbeölelni a stadiont, arra köztudottan allergiás. A tavalyi Európa-bajnokságon is inkább lemondta a müncheni látogatását azután, hogy felmerült, szivárványszínekkel világítják ki az Allianz Arenát”.

Jörg Reichelt a német újságíró-szövetség elnöke is bírálta a klub döntését, de a felháborodásról cikkezett a Tageszeitung és a Frankfurter Allgemeiner Zeitung is, hangsúlyozva, hogy a klub végeredményben megvédte döntését az ügyben.

Az ártatlannak látszó látogatásból senki nem jött ki túl jól Orbánon kívül, aki megtudhatott néhány unionos műhelytitkot, és egy relikviával gazdagabban jöhetett haza. Ellenben kellemetlen helyzetbe került a klub vezetése, a szurkolók forronganak, és a játékost is meg-megtalálták szurkolói legutóbbi Twitter-bejegyzése alatt, amiben éppen az ő kitartásukat méltatta:

(444.hu)

Valódi Hírek