Jogerős: Pert nyert a Helsinki Bizottság az Igazságügyi Minisztérium ellen

Varga Juditék törvénysértő módon akadályozták a közérdekű adatigénylést.

Pert nyert a Magyar Helsinki Bizottság az Igazságügyi Minisztériummal szemben, miután a tárca különféle módokon próbálta megakadályozni, hogy közérdekű adatokhoz jussanak — írta a 444.hu. A szervezet arra volt kíváncsi, hogy egy törvénymódosítás miatt mennyivel nőne a börtönben fogvatartottak száma, és mennyivel kerül többe az elhelyezésük az államnak és az adófizetőknek.

A szervezet januárban fordult a minisztériumhoz, hogy adják ki azokat az egyébként közérdekű statisztikákat, kalkulációkat és hatásvizsgálatot, amelyre hivatkozva szigorítanának egy törvényt, ami a feltételes szabadon bocsátásról szól. A tárca két héttel a kérés beérkezése után 45 nappal meghosszabbította a válaszadási időt, majd ezt bármilyen indoklás nélkül még 45 nappal kitolta, a Helsinki ezért indított pert.

Majd három hónappal később, a tárgyalás előtt különös válaszlevelet kaptak, amiben a minisztérium azt írta,

a kért statisztikai adatok nincsenek náluk.

A hatásvizsgálati lapot ugyan kiadták, ám annak egy részét kitakarták, amit úgy magyaráztak, hogy „azok további döntés megalapozását szolgálják”. Viszont a „további döntés” addigra már megtörtént, mert

a törvényt időközben elfogadták, és a végrehajtása is elkezdődött.

Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szerint elfogadhatatlan a minisztériumi gyakorlat, hogy törvényes indok nélkül húzzák el a lehető leghosszabb ideig közadatok kiadását, vagy önkényesen visszatartják őket. Az pedig, hogy három hónap kell ahhoz, hogy kiderüljön, nem is a megkeresett állami szerv az adatgazda, elfogadhatatlan, különösen az igazságügyi tárcától.

A Főváros Törvényszék arra kötelezte az igazságügyi tárcát, hogy hiánytalanul adják ki a kért dokumentumokat.

(Magyar Helsinki Bizottság/Facebook / 444.hu)

Valódi Hírek