Mi történt? Az USA hatalmas összegért rendelt sugárbetegség elleni gyógyszereket

Baljós árnyak.

290 millió dollárért vásárol sugárbetegség elleni gyógyszert az Amgen nevű cégtől – jelentette be az amerikai egészségügyi minisztérium.

Mint ismert: Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelmúltban többször is nukleáris támadással fenyegetőzött, így az amerikai bejelentés után a fél világ azt latolgatja, hogy az amerikai kormány a gyógyszerbeszerzéssel már az atomháborúra készül.

Chris Meekins, az amerikai egészségügyi minisztérium korábbi felsővezetője az NBC News-nak nyilatkozva elmondta: a most beszerzett Nplate nevű gyógyszerből 50 ezer adagot rendeltek 290 millió dollárért, ami a széleskörű lakossági védelemhez semmiképp sem elegendő.

Emellett az sem teszi alkalmassá az atomháború idején történő alkalmazásra, hogy a sugárzásnak való kitettség után 24 órán belül be kell venni. Ez ugyanis nem összeegyeztethető a hatályos amerikai vészhelyzeti tervvel, ami nukleáris támadás esetére azt tanácsolja az embereknek, hogy 24 óráig maradjanak zárt helyen, zárkózzanak be az otthonaikba.

Meekins szerint ennek ellenére mindenképp érdemes figyelni, milyen gyógyszereket szerez be az amerikai kormányzat, hiszen ebből tényleg sokszor következtetni lehet arra is, hogy milyen forgatókönyvekkel számolnak az ukrajnai háborúban.

Ez a gyógyszerbeszerzés azonban szerinte nem azt mutatja, hogy a Biden-adminisztráció atomháborúra készülne.

(NBC News / Telex)

Valódi Hírek