Megérkezett a drámai árrobbanás: Negatív csúcsot döntött a lakosság pesszimizmusa

Utoljára 2007-ben volt erre példa.

Új csúcsra emelkedett a lakosság pesszimizmusa az inflációval kapcsolatban. Szeptemberben már olyan súlyosnak látták az inflációs helyzetet, amire utoljára 2007-ben volt példa — írta a Portfolio.

Újabb csúcsot döntött a lakosság inflációs várakozása, miután a fogyasztói árak egyre drasztikusabban emelkednek. A GKI Gazdaságkutató felmérése szerint utoljára 2007-ben látták olyan kedvezőtlennek az inflációs helyzetet az emberek, mint most.

Ugyanis szeptemberben tovább nőttek az inflációs várakozások a háztartások körében, aminek többek között az az oka, hogy a vállalatok megkezdték a különadók beépítését a fogyasztói árakba, illetve

a kormányzat az áram árát több mint duplájára, a gáz árát pedig a hétszeresére emelte az átlagfogyasztás felett.

A kutatásból kiderül, 1993 óta csak egy rövid időszak volt, amikor a lakosság a mostaninál is rosszabbnak látta az inflációs helyzetet.

Hozzátették, egy ideig pedig még biztosan nem lehet számítani érdemi javulásra. A következő hónapokban a háztartások és a vállalatok is magas rezsiköltségekkel szembesülhetnek, ami szintén felfelé hajtja az inflációt. Az áremelkedések pedig előidézték azt is, hogy a forint újabb történelmi mélypontra zuhant az euróval szemben, illetve tartósan gyenge árfolyam alakult ki, ami az importtermékek áremelésén keresztül jelenik meg.

Mindenesetre, mint írták, az biztosan látszik, hogy az augusztusi 15,6%-ról a következő hónapokban még tovább fog emelkedni az infláció,

elérve a 18-20%-ot,

a nagy kérdés az, hogy ez után mi lesz. Rossz hír, hogy az ár-bér spirál beindulni látszik, miután egyre több vállalat ad rendkívüli béremelést vagy egyszeri juttatást, ami tovább hajthatja az inflációt, hiszen ezeket a béremeléseket általánosságban áremelésekből teremtik elő a cégek.

A kialakuló recesszió azonban ezt letörheti, ugyanis így a cégeknek nem igazán lesz már mozgásterük a bérek további emelésére.

Összességében az inflációt ellentétes hatások érik a következő időszakban, a forint mélyrepülése és az energiaárak emelkedése növeli, míg a recesszió visszafoghatja, igaz, előbbiek gyorsan, utóbbi viszont csak később jelentkezhet, és ahhoz kevés lehet, hogy gyorsan visszafogja az áremelkedési ütemet.

Az inflációs várakozások emelkedése, magas szinten alakulása viszont sajnos tartósan magas áremelkedéshez vezethet.

(portfolio.hu)

Valódi Hírek