Folytatódik a történelmi zuhanás: Olyan gyenge a forint, hogy köröket vernek rá a régiós valuták

Tovább gyengült a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.

Az euró árfolyama 424,61 forintra nőtt péntek estére, a reggel hét órakor jegyzett 423,29 forintról.

Az euró jegyzése pénteken 422,49 forint és 425,24 forint között mozgott.

A svájci frank jegyzése a reggeli 436,50 forintról 437,78 forintra erősödött, a dollár pedig 432,09 forintról 434,89 forintra drágult.

Az euró jegyzése a reggeli 0,9798 dollárról 0,9761 dollárra gyengült este hétre.

A forint az euróval szemben januárhoz képest 15 százalékot veszített értékéből, a dollárhoz képest pedig több mint 34 százalékos a mínusz — írta a napi.hu.

Megjegyezték, ezekkel az eredményekkel

a forint messze el van maradva a többi régiós ország devizájától.

A cseh korona ugyanis az euróval szemben majdnem 2 százalékkal erősödött. A román lej 0,2 százalékot „vert” az euróra, ami lényegében stagnálásnak felel meg. A lengyel zloty 6 százalékkal gyengült.

A szakértők szerint egy jelentősebb forinterősödéshez először arra lenne szükség, hogy az euró jegyzése 417 forint alá süllyedjen. Másodszor pedig fontos lenne, hogy megszülessen a megállapodás az uniós péntekről, hosszabb távon pedig az egyensúlyi mutatók – például a fizetésimérleg-adatok – fenntartható javulására lenne szükség.

Ezek a tényezők tudnák megfordítani a helyzetet, a forint ugyanis egyelőre hosszú távú gyengülő trendben van, ha nem lesz változás, akkor pedig még további értékvesztés is elképzelhető.

(napi.hu)

Valódi Hírek