Ilyen nincs: Intézményvezetők jogellenesen tiltják meg a tanároknak a sztrájkot

Sokan csatlakoznának még ma.

Október 5-re, a pedagógusok világnapjára hirdetett országos sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet (PDSZ), a sztrájkban részt vevők száma megközelíti a tavaszi munkabeszüntetés részvételi arányát, a sztrájkhoz több mint 200 iskola csatlakozott.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a Népszavának nyilatkozott, elmondta, hogy a sztrájkhoz az elmúlt napokban is sokan akartak csatlakozni, ám több intézmény vezetője ezt megtiltotta, arra hivatkozva, hogy péntekig kellett leadni a sztrájkolók névsorát.

Nagy Erzsébet szerint azonban ez jogellenes, a sztrájktörvény ugyanis a munkabeszüntetésben részt vevők várható, nem pedig a végleges névsorának leadását írja elő a sztrájk előtti öt napos határidővel, a törvény pedig arra is lehetőséget ad, hogy a sztrájkhoz bármikor lehet csatlakozni, ahogy bármikor ki is lehet lépni belőle.

A PDSZ információi szerint sok olyan tantestület van, ahol a pedagógusok több mint 50 százaléka sztrájkol ma, de vannak olyan iskolák is, ahol majdnem az egész tantestület beszüntette a munkát.

(via nepszava.hu)

 

Valódi Hírek