Nagy viharba került Orbán: Újra vitázik Magyarországról az Európai Parlament — Rengeteg pénz forog kockán

A végső döntést a csütörtöki ülésén hozzák meg.

Várhatóan jövő hét szerdán vitázik az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a Magyarországgal szemben elindított jogállamisági eljárás friss fejleményeiről — értesült brüsszeli forrásoktól a Népszava.

A végső döntést az EP elnökéből és frakcióvezetőiből álló Elnökök Konferenciája hozza meg csütörtöki ülésén. A lap értesülései szerint a vitát a Zöldek frakciója kezdeményezte.

Az Európai Bizottság szeptember 18-án javasolta

3000 milliárd forint (7,5 milliárd euró)

támogatás megvonását Magyarországtól az uniós forrásokkal történő visszaélések és csalások miatt. Ugyanakkor a testület jelezte, érdemes lenne nem azonnal bevasalni a büntetést, hanem időt hagyni az Orbán-kormánynak, hogy végrehajtsa azokat a korrupcióellenes intézkedéseket, amelyek meglátásuk szerint javítanák az uniós források szabályos felhasználását.

Javaslatukat ezzel a kiegészítéssel küldték meg a tagállami pénzügyminiszterek tanácsa elé, amely végül dönteni fog az eljárás folytatásáról vagy annak befejezéséről. Az Európai Parlament csak közvetett nyomásgyakorlással élhet, nincs rá lehetősége, hogy közvetlenül befolyásolja a tagállami kormányok döntését.

Az EU soros elnökségét adó Csehország hajlik rá, hogy a tárcavezetők a lehető legkésőbbi időpontig, az év végéig halasszák az eljárást, de az Európai Parlamentben ezt sokan ellenzik.

„Orbán Viktornak volt elég ideje, hogy teljesítse a brüsszeli elvárásokat, ezért nem látjuk értelmét, hogy megint időt adjunk neki.

A támogatások felfüggesztését haladéktalanul végre kell hajtani”

— mondta a Népszavának Pedro Marques, a szocialista frakció egyik helyettes vezetője.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek