Kijöttek a részletek: Így változhat meg az egyetemi felvételi

Teljesen átalakítják a rendszert.

E hónap végéig kell kidolgozni az új felvételi részleteit, bár a rendszer csak két év múlva lép majd életbe – írta meg a magyarnemzet.hu.

A portál szerint nő a felsőoktatási intézmények szabadsága, de egyben a felelőssége is, leendő diákjaik kiválasztásakor.

Komoly változás lesz, hogy már nem kötik nyelvvizsgához a diplomát, ellenben az egyetemeken, főiskolákon olyan nyelvismeretet kell szerezniük a hallgatóknak, amely a

szakmai végzettségüknek megfelelő

és segíti az elhelyezkedésüket.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) azt várja az új rendszertől, hogy anyagi okok ne akadályozzák egy fiatal továbbtanulását sem.

A szervezet sajtófőnöke, Budai Marcell azt mondta: az idő rövidsége miatt valószínűleg több egyetem még mindig az emelt szintű érettségiért, vagy a nyelvvizsgáért ad majd pluszpontot, de az önkéntesség, vagy a felvételi beszélgetésen bemutatott, személyes és szociális készségek is érhetnek többletpontokat, ahogy a munkatapasztalat, vagy az egyéb kompetenciák is.

Az Oktatási Hivatal pedig azt közölte, hogy az első években csak a könnyítéseket lehet bevezetni, amelyekről az egyetemek maguk dönthetnek.

(via infostart.hu)

Valódi Hírek