Bíróságra megy a miskolci iskolaigazgató-helyettes, akit kirúgtak, mert tiltakozott

Mint írták, „egy vezetőnek is joga véleményét vállalni”.

Munkaügyi pert indít a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért), amiért szeptember elején a tankerület felmentette pozíciójából Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, mert a szóbeli tájékoztatás szerint részt vett a polgári engedetlenségben.

A Társaság a Szabadságjogokért az üggyel kapcsolatban most azt írta:

„Úgy gondoljuk, hogy ahogy bármelyik pedagógusnak, úgy

egy vezetőnek is joga van polgári engedetlenséggel tiltakozni és véleményét vállalni,

ha nem maradt más eszköz a kezében. Sőt, egy vezető kiállásának fokozott tétje van: amikor egy vezető áll ki az igazságtalanságokkal szemben, az minden kollégája számára erőt adhat, ezért is különösen fontos, hogy az ilyen ügyeket ne hagyjuk szó nélkül”.

Dezsőfi György a felmentésekor a Telexnek elmondta, a tankerület igazgatója személyesen adott át neki egy határozatot, amiben az szerepelt, hogy

visszavonják az igazgatóhelyettesi megbízását.

Mindezt indoklás nélkül tették, a levélben az állt, hogy ezt három munkanapon belül írásban kérheti. Szóban viszont elmondták neki, az ok, hogy élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető beosztása miatt nem tehette volna meg. Dezsőfi elmondta, ő nem állt élére a tiltakozásnak, csak részt vett benne.

Ezután a gimnázium tantestületének tagjai szolidaritási nyilatkozatot írtak alá, majd az utcára is vonultak, hogy így is kifejezzék szolidaritásukat. Hasonlóan tett az ország egyik legjobb középiskolájának tartott Fazekas Mihály Gimnázium is, valamint a Fasori Evangélikus Gimnázium több tanára is, hogy így fejezzék ki támogatásukat a tanár felé.

„A polgári engedetlenség célja éppen az, hogy megmutassa, a módosított szabályok miatt a sztrájk nem alkalmas arra, hogy valódi változást érjen el a pedagógusok helyzetében. Minden más tiltakozási formára, így a polgári engedetlenségre is,

fenyegetés volt a tankerületek válasza.

De Dezsőfi György esete, és a mellette kiálló több száz ember fellépése mutatja, hogy nem hallgattathatók el olyan egyszerűen a tiltakozó pedagógusok”

— írta a Társaság a Szabadságjogokért közösségi oldalán.

(TASZ/Facebook / telex.hu)

Valódi Hírek