Gréczy Zsolt: Válasz a jó- és rosszindulatú bírálatokra Dobrev Klára árnyékkormánya ügyében

Vélemény.

VÁLASZ A JÓ- ÉS ROSSZINDULATÚ BÍRÁLATOKRA

Miért volt szükség az árnyékkormányra?

1. Mert 12 éve nem történik semmi, sőt, egyre rosszabb lett.

2. Mert április óta csak gyorsult az ellenzék zuhanása. Ebben a zuhanásban nem óhajtunk részt venni.

3. Mert soha nem látott válságba rohan az ország: infláció, munkanélküliség, rezsi, uniós pénzek felfüggesztése, összeomló alapellátások: egészségügy, oktatás, szociális rendszer stb. Erre muszáj volt erős választ adni. Ki más adhatná a választ, ha nem a legerősebb ellenzéki párt, amely értékrendjét kacskaringók nélkül képviseli. Legádázabb ellenfeleként a Fidesznek.

4. Mert mintát akarunk mutatni arra, milyen lesz az Orbán utáni világ: szabad, szolidáris, demokratikus, európai Magyar Köztársaság.

5. Mert a DK magára vállalta a kezdeményezést, annak minden felelősségét. És senki nem mondta, hogy ettől seperc alatt megbukik a Fidesz.

6. Mert a megnevezett árnyékkormány tagok mind szakértők, akik láttak már közelről apparátust, képesek egy területet irányítani. El kell olvasni az életrajzokat. Attól, hogy civilből DK-s lett, Komáromi vagy Dávid elfelejtette a szakmáját? Örülünk a liberális Bodnár Zoltán és az MSZP-s Szitka Péter csatlakozásának. Ők is kiváló politikusok és szakemberek.

7. Mert már kipróbált az ellenzék mindent: részleges együttműködés, teljes együttműködés, civil jelölt az élre. Mind megbukott.

8. Mert a DK-ban ott a kormányzati tapasztalat, a szakértelem és a szervezeti erő, a többiekben ez ma nincs meg. Nincs több messiás, munka van. Rengeteg egyeztetéssel, civilekkel, szakszervezetekkel, nemzetközi kapcsolatokkal.

9. Több párt is adhatott volna tagot az árnyékkormányba, a felkért személyek el is fogadták Klára invitálást, pártjaik letiltották őket. Velük együtt is ez a DK árnyékkormánya lenne. Nélkülük is az. A DK nyitottsága megmarad, de a munka elindult.

10. Látható, hogy a töredezett, hatpárti együttműködés a Fidesz monolit egységével szemben nem működik. Az Orbán-rendszer két nagy tömb meccsére lett kitalálva, abban bízva, hogy ez az oldal sosem áll össze egy tömbbe. Az árnyékkormány felállítása erre tesz kísérletet – a fogadtatás alapján sikerrel.

11. Az ellenzéket a legnagyobb párt vezeti. Támogatnia kell az ellenállás minden módját, pártost és utcai civilt, hogy a rendszer ne maradhasson fent még 4 évig. De végül az országot vezetni, kormányozni kell. Erre politikai és szakértői kínálat az árnyékkormány.

12. Mert ebben a megoldásban hiszünk. Orbán nem középről (?), nem liberális, vagy civil jelölttel, hanem baloldalról indulva győzhető le. Nem majdani egypárti, hanem koalíciós kormánnyal. De balról, a DK vezetésével. Nincs más út.

13. Akik “pártokon kívüli, felüli civil szakértőket” akarnak, magyarázzák el, honnan lesz mögöttük szavazó? Hol voltak ők 12 évig, miért nem léptek elő maguktól? És ezek a személyek láttak már államigazgatást? Törvényalkotási folyamatokat? Kormányzati működést? Ismerik a politika, a diplomácia belső összefüggéseit, kényszereit? Biztos el tudják viselni a családjaik az addig sosem tapasztalt poltikai és személyes támadásokat? A Fidesz az ellenfél, jó reggelt. Ami itt van, az nem demokratikus versengés. Tudásukra, szakértelmükre szükség van, de a végén a politika, a politikus dönt. Mert övé a döntés felelőssége, és neki kell biztosítani a kormányzáshoz szükséges választási és parlamenti szavazatot. És ahhoz erő kell!

14. A többi párt új vezetői mind azt mondták április óta, hogy most nincs itt az együttműködés ideje, saját szervezeteik megerősítése a cél. Ehhez sok sikert kívánunk! A DK és az ország ezt nem tudja kivárni, mert baj van. Aki jön, jön, aki nem, nem. Megyünk előre.

15. Mert Dobrev Klára emberileg, politikailag és szakmailag is alkalmas az ország vezetésére.

Mindenkinek volt 12 éve a DK-nál jobb, erősebb, hatékonyabb pártot, mozgalmat, csinálni, alternatívát kínálni. Itt állunk a romok között, Magyarország pusztul. Cselekedni kell.

És köszönjük a rengeteg támogató, biztató szót az ország minden pontjáról, hogy végre valaki csinál valamit. Ez a valaki a Demokratikus Koalíció.

Gréczy Zsolt


.

Valódi Hírek