Palkovics László megfejtette, miért fogyasztottak az emberek túl sok gázt az elmúlt években

Ideje visszavenni a miniszter szerint.

2030-ig 16 milliárd eurót fordítunk az energiaszektor modernizációra, ezzel pedig várhatóan 55 százalékkal csökkenteni tudjuk az üvegházhatású gázok kibocsátását – mondta el Palkovics László ipari és technológiai miniszter kedden a Portfolio Sustainable World 2022 nevű fenntarthatósági konferencia megnyitóbeszédén Budapesten.

Bár nagy várakozás előzte meg a beszédét, végül csak általánosságokban beszélt, majd kijelentette: konkrétumokkal az októberi következő konferencián fog jelentkezni.

Néhány részlet így is kiderült a kormány energiacéljairól. A szélerőművek tiltásának feloldalásáról még mindig nincs szó, de a napenergia legalább szóba került. A miniszter azt mondta: a hazai villamos energia szállítása és tárolása még mindig nagy kihívás, a tavaly megtermelt (egyébként nem túl sok) napenergia rossz kezelése is több mint 120 milliárd forintba került. A következő években jelentősen bővítik a hazai napenergia-termelést, és ez azonban komoly beruházásokat fog igényelni a hálózat fejlesztésében is.

Palkovics arról is beszélt, körülbelül hogyan képzelik el az ország energiaellátását 2050-ben, amikor elvileg el kellene érnünk a klímasemlegességet. A miniszter szerint addigra a hazai energiamixben 35 százalékról 11 százalékra akarják csökkenteni a

gáz felhasználását,

és ez is főként az ipari szereplőknek jutna. Az áram részesedése ezzel együtt 45 százalékra növekedne.

Az átállás ugyanakkor jelentős befektetéseket igényel mind a tárolás, mind a szállítás területén. Palkovics szerint most az országon belül minden irányból minden irányba tud folyni a gáz, csak döntés kérdése, honnan akarjuk behozni és merre akarjuk továbbadni. Az árammal azonban nem ez a helyzet, ezért óriási infrastrukturális befektetésekre lesz szükség.

A rezsicsökkentés-csökkentéssel kapcsolatban a miniszter megismételte kollégái korábbi kijelentéseit, miszerint a magasabb árak miatt sokan spórolni fognak mostantól.

Szerinte 2013–2014 óta Magyarországon több mint egyharmadával nőtt a lakosság gázfogyasztása, miközben az ország népessége egyáltalán nem nőtt. A magasabb fogyasztásnak ezért szerinte kizárólag

a kényelem és a bőség

az oka, a megnövekedett árak miatt pedig az emberek most vissza fognak állni a korábbi fogyasztási szintekre.

(via Telex.hu)

Valódi Hírek