Hullanak a fejek: Többek mellett az Oscar-jelölt rendezőt is kirúgták az SZFE-ről

Tisztogatás.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskola, mely egyedülálló, unikális doktori (DLA)-képzéseket visz, közel került ahhoz, hogy elveszítse akkreditációját, többek között a doktori törzstagok és a tudományági megfelelést mutató professzorok kritikusan alacsonnyá vált létszáma miatt”

— írták az intézmény még talpon lévő vezető oktatói abban a levélben, melyet hétfőn küldtek a Magyar Felsőoktatási Habilitációs Bizottságnak (MAB).

A Népszava birtokába került levélben elmondják, hogy közös érdekük, hogy akkreditációjukat megőrizzék, hiszen mindannyian az Európai Felsőoktatási Térség törvényes és szakszerű működésért felelnek.

Ez az akkreditáció került veszélybe, mikor az egyetem rektora Rátóti Zoltán indoklás nélkül mondta fel a Doktori Iskola vezetőjének, Karsai György professzornak a munkaszerződését.

A Népszava információi szerint a szenátus már korábban kizárta Doktori Tanácsból M. Tóth Géza egykori rektort és Balázs Gábor egyetemi tanárt. A Doktori Tanács ezekkel a kizárásokkal

mostanra „filmtudománymentessé” vált.

Az egyetem új szenátusa Jákfalvi Magdolna színháztörténész professzort is visszahívta Habilitációs Bizottság elnöki tisztjéről, helyére egy nyelvészprofesszort, Balázs Gézát ültették, akit a Doktori Tanácsban is elhelyeztek.

Karsai György úgy nyilatkozott Balázs Gézáról, hogy szerinte a tudományszaki inkompetencia egészen nyilvánvaló a nyelvészprofesszornál.

Karsai eltávolítása ellen több közéleti szereplő és szakmai szervezet is tiltakozott, a Népszava információi szerint a Színház- és Filmművészeti SZFE Doktori Iskolájának jelenlegi hallgatói is levélben fognak tiltakozni a döntések ellen.

(via nepszava.hu)

Valódi Hírek