Folytatódik a leszámolás: Kirúgták az SZFE Doktori Iskolájának vezetőjét

Indoklás nélkül menesztették az egyetemi tanárt.

Péntek délelőtt Rátóti Zoltán rektor azonnal hatállyal menesztette Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét, írja a Népszava.

Karsai György a lapnak elmondta, hogy Rátóti már korábban jelezte neki, hogy találkozni szeretne vele. Kérdezte, mivel készüljön, mire a rektor annyit válaszolt, „erre nem kell készülni”, majd Rátóti Zoltán ezek után egy egyoldalú, indoklás nélküli felmondást adott át neki, amit nem írt alá. Karsai arra kérte a rektort, indokolja a döntését, mire beszámolója szerint Rátóti úgy válaszolt:

„nem tartozom magyarázattal”.

Karsai 1996-tól tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen,

hivatalosan 2014 óta vezeti a Doktori Iskolát,

vagyis az intézmény doktori képzését. Karsai György jövőre lesz hetvenéves.

Rátóti Zoltán 2020 augusztusában – akkor még az SZFE frissen megválasztott kuratóriumi tagjaként – egy interjúban fejtette ki azt, hogy a kormány által kierőszakolt egyetemi „modellváltás” a lehetőségek bővülése, ami az intézmény autonómiáját féltők állításával ellentétben „nem egy fenyegető állapot sem a hallgatók, sem a tanárok felé”.

Karsai György nyílt válaszlevelében arra emlékeztette a rektort, hogy Vidnyánszky Attila és köre hívatlanul érkezett az SZFE-re.

Vidnyánszky ezek után 2020 szeptemberében az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta a Doktori Iskola vezetőjéről:

„Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlana arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő”.

A Doktori Tanács közleményben tiltakozott a Nemzeti Színház igazgatójának kijelentései miatt. Gábor György filozófus szerint a Nemzeti Színház főigazgatója „olyan módon zsidózta le Karsai Györgyöt, ahogy zsidózni csak a legprimitívebb keretlegények szoktak”. Neves keresztény értelmiségiek – kiállva Karsai György mellett – ugyanakkor nyílt levelükben úgy fogalmaztak, az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöki tisztét is betöltő Vidnyánszky nem antiszemita megjegyzést tett, hanem „valószínűleg csak nem jutott eszébe a vita hevében, hogy

nemzetietlenséggel, a kereszténység iránti ellenségességgel a harmincas években a magyarul érző és gondolkodó zsidó értelmiséget vádolták”.

Később Vidnyánszky úgy nyilatkozott, hogy „szándékosan félreértelmezték szavait”.

A Népszava megkeresésére az SZFE megerősítette a hírt, az SZFE az alábbi választ küldte:

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója 2022. augusztus 26. napján megszünteti Karsai György professzor úr munkaviszonyát. Karsai György magyar klasszika-filológus, színháztörténész, irodalomtörténész, egyetemi tanár munkáját, melyet hosszú éveken át végzett Egyetemünkön. Karsai György 1996-tól antik színháztörténet tanárként, majd 2003-tól egyetemi tanárként oktatott Egyetemünkön, ahol később a Doktori Iskola vezetője lett. Egyetemünk vezetése további szakmai sikereket és jó egészséget kíván Karsai György professzor úrnak”.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek