Újabb zaklatási ügy: Az egyik egyetemen robbant a bomba, Pintéréknek lépnie kell

Egy tanárt vádolnak a diákok.

A múlt hónap elején jelent meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) zárt hallgatói Facebook-csoportjában egy felhívás. Egy meg nem nevezett tanár viselkedése akár a sze*uális zaklatás fogalmát is kimerítheti. Ezért a tanulmányi osztályon várták a panaszos hallgatók anonim észrevételeit – írta meg a telex.hu.

Vizsgálják a helyzetet

A poszt szerint belső vizsgálat indult.

Az intézmény vezetése nem hajlandó részleteket elárulni, ám a portálnak sikerült beszélnie több hallgatóval és tanárral is az ügyről.

A beszámolók szerint a „nagyon tudnálak szeretni” jellegű ostromlásoktól a büdösk*rvázásig terjedtek az idősebb, férfi tanár beszólásai. Az oktató az állítások szerint gyakran tett sze*ista megjegyzéseket a diáklányok alkatára, öltözködésére, vagy egyszerűen csak bámulta őket.

Az egyik hallgató sírva mesélte el élményeit az újságírónak. Akadt olyan, aki inkább nem vette le a kabátját az órán, hogy megússza az osztályvezető tanár zaklatását. Előfordult, hogy olyan hallgatót is méregetett, akit nem is tanít. A beszámolók szerint

a szakmájában díjazott, elismert oktató sze*uális töltetű megjegyzései

széles skálán mozogtak.

A kollégák léptek

Amikor a diákok panaszairól értesültek, több tanár is azonnal a vezetőséghez fordult.

Az SZFE vezetése sürgős kivizsgálást ígért.

A portálnak név nélkül nyilatkozó oktatók szerint a kollégák kiemelten fontos esetként kezelték a bejelentést. Egyikük csak azt kifogásolta, hogy

a vizsgálat idejére nem függesztették fel az érintett tanárt.

Egy másik kolléga szerint az ügy annyira nyilvánvaló, hogy

elképzelhetetlennek tartja, hogy a vizsgálat után ne rúgnák ki a férfit.

A portál végül elérte a férfit, aki állítása szerint az újságírótól hallott először a vádakról és a vizsgálatról is.

„Semmiféle olyan szituációba nem keveredtem, ami megalapozna egy ilyen vádat”

– jelentette ki.

FRISSÍTÉS

A Színház- és Filmművészeti Egyetem lapunkhoz is eljuttatott pénteki közleményében cáfolta a Telex cikkének egyes állításait.

Közleményüket változtatás nélkül idéztük.

„A Telex-en 2024. április 11-én közölt cikk tévesen állítja, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem »tanulmányi osztályára két anonim és egy névvel vállalt panasz érkezett« sze*uális zaklatás témájában.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a mai napig egy darab, névvel ellátott írásbeli panaszt vett át az egyetem rektora 2024. április 9-én, amely a közölt cikk állításaiból egyet sem tartalmaz.

A hivatkozott írás állítja, hogy (Nényei Pál ügyében) a hallgatók egy része »februárban levelet is írtak a Kuratóriumnak, de válasz nem érkezett«.

Ezzel szemben a valóság az, hogy az oktatói állomány felett munkáltatói jogkört gyakorló rektor még 2024. februárban küldött választ a HÖK elnökének, amelyben kiemeli: Nényei Pált senki nem bocsátotta el, hiszen nem volt munkaviszonya az SZFE-n.

A megbízott oktatók felkérése (és az elszámolás is) félévente történik, vagyis Nényei Pál erre a félévre nem kapott felkérést.

Ennek oka egyrészt az volt, hogy Nényei Pál nem tartott meg minden órát az őszi szemeszterben, azokat kötelessége ellenére nem pótolta, ami elszámolásbeli és minőségbiztosítási problémákat is felvetett.

Másrészt korábbi felkérője, osztályvezetője a saját felesége volt, illetve tudomásunkra jutott az is, hogy a saját fiát tanította és vizsgáztatta a televíziós műsorkészítő osztályban.

Ez bármely egyetem etikai kódexe szerint is kimeríti a közvetlen hozzátartozóval kapcsolatos összeférhetetlenséget. Ezt az állapotot az egyetem rektorának az intézetvezetővel/rektorhelyettessel együtt kötelessége volt megszüntetni.

A cikk utolsó mondatában tévesen állítja, hogy az egyetem vezetése későbbre ígért választ.

Ezzel szemben a valóság az, hogy ilyet a rektor nem állított és tegnap, 2024. április 10-én 16:34-kor a rektornak írott levelére válaszul a Színház- és Filmművészeti Egyetem az alábbi levelet küldte a sajtómegkeresésre:

»Az érintett(ek) személyiségi jogainak védelme érdekében semmilyen információt nem áll módunkban megosztani a sajtóval.

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy a lenti levelében megfogalmazott feltételezés alkalmas lehet egyetemünk jó hírnevének megsértésére, továbbá a becsületsértés büntetőjogi tényállásának megállapítására«.”

Valódi Hírek