Dührohamot kapott Szijjártó Péter — indulatosan magyarázta, miért működnek együtt Putyinnal

Elszakadt a cérna.

Facebook-videót közölt a Tranzit nevű kormánypárti rendezvénysorozaton előadott szónoklatáról Szijjártó Péter, amelyben arról magyarázott, miért vásárol a kormány továbbra is gázt Oroszországtól. A politikus megjegyezte, nem áll rendelkezésre új energiaforrás Európa számára rövid távon, ezért

szerinte muszáj gázt vásárolni Putyinéktól.

A külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, 6-7 éven keresztül tárgyalt az amerikai ExxonMobil vezetőségével, akik egy fekete-tengeri földgázmező kitermeléséhez jogosultsággal rendelkeztek. A tárcavezető elmondása szerint évi 3 milliárd köbméter földgáz beszerzéséről szerződést kötöttek az amerikai-osztrák konzorciummal, azonban a szállításból nem lett semmi.

Felmondták a szerződéseket, mert elhagyták a projektet!

— kiáltotta dühösen. Hozzátette, azt mondták neki, hogy pénzügyileg nem működőképes a vállalás, ezért kellett felbontani a kontraktust.

Arról beszélt, az amerikaiak évekig mondogatták neki, hogy az energiaellátás nem pénzügyi, hanem stratégiai kérdés, mégis leállították a projektet. Azt mondta, ez a terv „megváltoztathatta volna a közép-európai energiaellátási viszonyokat„, azonban mégis visszamondták azt.

A csodavárás indokolt, spirituális esetben — itt, az energiaellátás területén nem” — jelentette ki Szijjártó Péter. Kijelentette, hogy szerinte az európai energiaellátás nem megoldható orosz források nélkül.

Szijjártó Péter előadását itt lehet megnézni:

(Szijjártó Péter/Facebook)