Palkovics László megtörte a hallgatást: Megpróbálta megmagyarázni, miért rúgta ki az OMSZ vezetőit

Hát persze.

„Tudós ember nem ítéli meg a kollégái tevékenységét, miniszterként azonban feladatom, hogy egy intézmény megfelelő működéséhez biztosítsam a feltételeket. Az OMSZ működésében voltak hiányosságok az elmúlt években.”

– mondta Palkovics László a Mandinernek adott interjújában az Országos Meteorológiai Intézet vezetőinek menesztéséről.

A miniszter a döntést azzal is indokolta, hogy a kormány célja 2050-re a klímasemlegesség elérése, ehhez pedig megújuló energiaforrásokra van szükség. Azonban ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű áramat termeljünk például napelemekkel, tudnunk kell, hogy mikor süt a nap, és ez az előrejelzés korábban nem mindig sikerült.

Palkovics László szerint nem augusztus 20. volt a döntés oka.

„Nem voltam ott az operatív törzs ülésén, egyébként nem járok tűzijátékra sem, de kétségtelen: az ilyenfajta tevékenységnek óhatatlanul van rizikója.

Azt majd kiértékeljük, hogy miért nem sikerült most, ebből tanulni kell. Ez a mulasztás azonban csupán egy elem volt az imént felsoroltak között, nem ez volt a döntés oka.”

– mondta.

A lap arra is rákérdezett, hogy ha nem voltak elégedettek az OMSZ vezetésével, akkor miért tüntették ki őket többször is az elmúlt években. Palkovics erre azt válaszolta, hogy ez nem befolyásolta a döntését.

„Természetesen a mostani és a korábbi vezetők tevékenysége is adott okot az elégedettségre, de ez a döntésemet sem pro, sem kontra nem befolyásolta. Ismét hangsúlyozom: határozott szándékunk, hogy az OMSZ tevékenységét a jövőben tovább fejlesztjük, és ebben nem számítok rájuk vezetőként.”

A miniszter szerint az operatív törzs tevékenységén nincs mit kivizsgálni, mert nem ők hibáztak. Sokkal inkább az a kérdés, hogy

miért nem sikerült

pontosabb előrejelzést adni.

 

Valódi Hírek