Jön a roham: Pánikvásárlásra számítanak a hétvégi benzikút-bezárások előtt

Egyre nagyobb a káosz.

Beszámoltunk róla, hogy augusztus 19-én és 20-án rengeteg benzinkút zárva lesz, így tiltakozva, amiért nem kapták meg a literenkénti 20 forintos állami támogatást. A holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója az ATV-nek nyilatkozva elmondta, arra számít, hogy a hétvégén a 2000 hazai benzinkútból 5-600 kiesik, ami

pánikvásárláshoz vezethet,

és ez jellemzően vidéken okozhat nehézségeket.

Tapasztalatuk szerint a forgalom rekordokat dönt, ugyanis egyelőre még érvényben van a benzinárstop, emiatt pedig viszonylag olcsó az üzemanyag Magyarországon. Bujdos Eszter azt javasolja, ne tárolja senki otthon az üzemanyagot. Ez jellemzően a mezőgazdasági ágazatban jellemző, ahol a gazdáknak tárolókonténereik vannak, és azokat legálisan használhatják.

A kis kutak nem csupán júliusban nem kapták meg a támogatást, de arról sincs hír, hogy augusztusban. Bujdos szerint a literenkénti 20 forintos támogatás valójában csak 16, ugyanis a tavalyi forgalomnak a 80 százaléka után kaptak támogatást, aminek jelentős részét a megemelkedett rezsi- és fuvarköltségek elviszik.

Az üzemanyaghiányos helyzetre komoly hatással lesz az üzemszünet az ügyvezető szerint. Arról beszélt, az ársapka nem fenntartható, ugyanis a kis- és nagykereskedőknek komoly veszteséget okoz. Bujdos Eszter szerint a piaci ár sokakat spórolásra kényszerítene, azonban hozzátette, erre nehéz lenne átállni.

A hatósági ár eltörlése azonnal javítana az ellátási helyzeten,

de amíg az olaj a jelenlegi szinten van, és a forint is stagnál, addig azonban nem lehet arra számítani, hogy a piaci ár jelentősen csökkenni fog” — jelentette ki az ügyvezető.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek