Még egy fideszes szervezet is kiakadt Orbánék legújabb ötletén: A rendelet azonnali visszavonását követelik a kormánytól

Egyre nagyobb az elégedetlenség.

Több pontos indoklást tartalmazó levelet küldött a miniszterelnöknek a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), miért rossz a fakitermelés liberalizálása.

Schmidt Jenő – aki egyben a Somogy megyei Tab település fideszes polgármestere is – ebben a rendelet visszavonását kezdeményezi, az alábbi okok miatt:

  • a rendelet alapján kitermelt fa nem alkalmas annak nedvességtartalma miatt a 2022. október – 2023. április közötti fűtési időszakban tűzifakénti felhasználásra, a nedves fa elégtelenül és alacsony hatásfokkal ég, ami tönkreteszi a kályhákat és a kazánokat;
  • a lépés veszélyezteti a védett hazai erdőket és az élővilágot;
  • évtizedekkel hátráltathatja Magyarország védekezését a klímaváltozással szemben;
  • védett erdőkben nem engedhető meg a tarvágás;
  • ellentétes az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatával.

„Bízunk abban, hogy a Kormány a Rendelet alkalmazásának fenti, negatív hatásait mérlegelve felülvizsgálja korábbi döntését, ezzel is biztosítva a fenntarthatóságot, a környezeti értékek megóvását, valamint gyerekeink, unokáink, a jövő nemzedékek egészséges környezethez való jogát”

– zárul a levél.

Nem Schmidt Jenő az egyedüli fideszes polgármester, aki tiltakozik a fakitermelés fokozását lehetővé tevő döntés ellen. Mint lapunk is megírta, Székesfehérvár kormánypárti vezetője, nyomatékosította, a város tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba.

(via Népszava)

Valódi Hírek