Megindult a lavina: Ismert fideszes polgármester mondott nemet az orbáni parancsra

Ez még neki is sok.

Hétfőn beszámoltunk róla, hogy elsőként állt ki a fakivágások ellen Zalaszentgrót ellenzéki polgármester, Baracskai József.

A tiltakozáshoz kedden Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is csatlakozott, aki kifejezte, hogy nem támogatja a fairtó akciókat a városban.

A városvezető bejegyzését teljes terjedelmében közöljük alább:

Tisztelt Fehérváriak!

Az elmúlt napokban kollégáimmal, szakembereinkkel és külső partnereinkkel egyeztettem a fakitermelésre vonatkozó új szabályok kapcsán. A múlt pénteken megjelent törvénymódosítás átalakította, lazította a fakitermelésre vonatkozó szabályokat, tekintettel a tűzifa ellátásban is kialakuló hiányra és a kereslet megugrása miatt bekövetkező jelentős áremelkedésre.

Átfogó helyzetkép elkészítését kértem a kollégáktól, mivel Székesfehérváron semmiképp sem szeretnénk, ha csökkenne a városi és városkörnyéki erdők nagysága. Ez alapján a helyzet a következő:

1️⃣ A város tulajdonában álló

erdők kivágása nem kerülhet szóba.

Egy évtizede dolgozunk közösen azért, hogy az erre alkalmas területeket fásítsuk, erdőket telepítsünk és ezzel kialakítsuk Fehérvár tüdejét, ami ellensúlyozza a gazdaságunk által okozott környezet terhelést. A Fehérvár Tüdeje programhoz és természetvédelmi fejlesztésekhez a kormány is milliárdokkal járult hozzá. Fel sem merülhet tehát az alig néhány éve telepített, közpénzből finanszírozott fiatal erdősávok kivágása.

2️⃣ Egyeztettem a fatelepítéseket, erdőgazdálkodást végző Vadex Zrt. vezetőivel is. Jó hír, hogy a városunkban és környékén tervezett erdőtelepítések terv szerint folytatódnak, ahogy a városon belüli, Városgondnokság által végzett őszi faültetések is megvalósulnak.

Emellett a Városgondnokság megvizsgálja, hogyan tudjuk fokozni a városi erdők védelmét annak érdekében, hogy a falopásokat megakadályozzuk. Várhatóan az erdőkben húzódó földutakat sorompóval fogjuk zárni és járőrözésekre is sor kerül.

3️⃣ Álláspontunk szerint a természetvédelmi területeinken húzódó, jóval idősebb, felbecsülhetetlen értékű erdők (pl.: Sóstó és környéke) kivágása sem megengedhető.

Megint: a természetvédelmi, klímastratégiai, valamint szakmai szempontokat figyelembevéve az önkormányzat és a kormány milliárdokat invesztált ezeknek az értékeknek a megmentésébe, fejlesztésébe, melyeknek jelentősége generációkon átívelő. A tájékoztatás alapján az intézkedéssel ezen területek nem érintettek.

4️⃣ Az új szabályozás Fehérvár vonatkozásában tehát elsődlegesen a magántulajdonban lévő erdőterületek kapcsán jelenthet gondot. Ha lazításra kerülnek ugyanis a kitermelés, a pótlás, az engedélyeztetés szabályai, az a jelenlegi gazdasági helyzetben fakivágásra ösztökélheti az ingatlanok tulajdonosait, hiszen nagyon magas piaci áron tudják értékesíteni tulajdonukat. Jelenleg is vizsgáljuk, mekkora területet érinthet valójában ez a probléma.

5️⃣ Székesfehérváron viszonylag alacsony azoknak a háztartásoknak az aránya, ahol egyáltalán felmerülhet a fával való fűtés lehetősége. Mi tehát abban az értelemben „könnyebben” vagyunk, hogy nem kell egy azonnali energetikai katasztrófa fenyegetése miatt figyelmen kívül hagynunk egy hosszabb távon jelentkező, de

hatását már most is (ld. aszály) határozottan éreztető klímakatasztrófát.

Le kell szögezzük: számos olyan település lehet az országban, ahol a folyamatos és megengedhető árú tűzifa ellátás emberi élet kérdése.

➡️ Ahogyan évek óta igyekszem hangsúlyozni nyilvánosan és a színfalak mögött is: pontosan az ilyen helyzetekben lenne szerepe a helyi vezetőknek és önkormányzatoknak.

Fontos lenne tehát, hogy az ilyen kérdésekben legyen hatásköre az önkormányzatoknak,

mert nem ritkán a globális, országos problémákra lokálisan születhetnek meg leghatékonyabban a döntések. Ez pedig pontosan ilyen terület.

‼️ Ismét szeretném megerősíteni: Székesfehérvár Önkormányzata is részsegítséget fog nyújtani azoknak, akik tűzifával fűtenek. A múlt héten bejelentett rezsitámogatási program része a szociálisan rászoruló székesfehérváriak számára nyújtott hozzájárulás a tűzifa árához, melyhez egyszeri, nagyobb összegű anyagi támogatást adunk majd.

A támogatás részleteit hamarosan nyilvánosságra hozzuk majd, emellett pedig több takarékossági, energetikai, lakosságot és közszférát segítő intézkedés is kidolgozás alatt áll.”


.

Valódi Hírek