Most jön a feketeleves: Lázár János szétszívat mindenkit az adózás átvariálásával

Lázár János adó kapcsán említett reformötlete nem aratott osztatlan sikert.

Lázár János nemrég azt ecsetelte, javasolni fogja a kabinetnek a helyi ipaűzési adó megreformálását. Az építési és közlekedési miniszter szerint ugyanis az önkormányzatok pazarolják a pénzt.

Gémesi György, Gödöllő immár nyolcadik alkalommal újrázó polgármestere szerint ez arról szólhat, hogy még mennyit lehetne elvenni az önkormányzatoktól. A 24.hu-nak nyilatkozva közölte, nem lát reális esélyt arra, hogy az állam finanszírozni tudná azokat a mellesleg kötelező állami feladatokat, amelyeket az önkormányzatok jelenleg a helyi adóból oldanak meg. Megjegyezte, hatalmas állami bevétel nem keletkezne a reformból, ám az államnak így lehetősége nyílna arra, hogy meggyengítse az most még jól működő önkormányzatokat.

„Az látszik, hogy üres az államkassza, valahonnan pénzt kell szerezni bele, és persze, akár az önkormányzatoktól is el lehet szedni még bevételt, csak akkor annak a helyiek ihatják meg a levét”

– fogalmazott, hozzátéve, ha a kormány valóban tervez reformot, akkor arról egyeztetnie kell az önkormányzatokkal.

Az ötlet nem aratott osztatlan sikert

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) fideszes elnöke, Schmidt Jenő elképzelhetőnek gondolja, hogy az iparűzési adó egészét elvonják, majd azt központilag osztják szét. A véleménye ugyanakkor az, hogy Orbán Viktorék ezt nem lépik meg, mert azzal nagy haragot vonnának magukra.

Kapcsolódó: Mi történt? Egy fideszes szervezet élesen kritizálta Lázár Jánost

Schmidt szerint bár a kormány láthatóan a centralizálásra törekszik, az nem működik minden területen. Példaként az oktatást említette.

Szerinte amennyiben az állam elveszi a helyi adókat, ha az önkormányzatok a jövőben semmiről sem dönthetnek szabadon,

akkor nem beszélhetünk többé önkormányzatiságról.

Megjegyezte, ezzel hazánk akár ki is írhatná magát az Európai Unióból.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke, Ruszin Zsolt szerint logikus lenne végezni a helyi adókkal. A kormány így mellesleg elérhetné, hogy az önkormányzatok pénzügyi szempontból teljesen a kabinetre legyenek utalva.

Hozzáfűzte, több olyan jelet is lát, amelyek a helyi adók megszüntetésére utalnak. A szakértő szerint rendkívüli mértékű adóemelések is történhetnek a jövőben.

Mint mondta, az egyesület azt nem támogatná, hogy egyik napról a másikra kiiktassa a kormány a helyi adókat, ugyanakkor a könyvelők rendre jelzik, az említett adónemek fölöslegesek, túlbonyolított, nehezen kezelhető a jelenlegi állapot.

Mellesleg elképzelhető, hogy az Orbán-kormány követve a már ismert receptjét azt jelenti be, hogy könnyít egy sor vállalkozó életén a helyi adók eltörlésével, így pedig

00az ezzel párhuzamos adóemelés elsikkadna az információk között.

Valódi Hírek