FRISS: Magyar katonákat küldtek Ukrajnába — Az Ukrán Fegyveres Erők Facebook-oldaláról derült ki

Nem verték nagy dobra.

Magyar katonák látogattak Ukrajnába — tette közzé az Ukrán Fegyveres Erők Facebook-oldala csütörtökön.

A Magyar Honvédség delegációja Ruszin-Szendi Romulusz, a magyar védelmi erők parancsnokával az élen látogatott az országba.

Ruszin-Szendi találkozott Valerij Zaluzsnyij tábornokkal, az ukrán hadsereg főparancsnokával, aki nagyra értékelte a magyar kollégáival ápolt szakmai és baráti kapcsolatokat, és elégedettségét fejezte ki az államok közötti katonai együttműködés színvonalát illetően.

„A látogatás során a Magyar Honvédség küldöttsége megismerkedett Ukrajna biztonsági helyzetével, az Orosz Föderáció harccsoportjainak összetételével és létszámával mind Ukrajna ideiglenesen megszállt területein, mind pedig a határok mentén.

Tájékoztatást kaptak a harcok eddig menetéről, az invázió főbb eseményeiről és az oroszok által elkövetett háborús bűnökről. Szóba kerültek az ellenséges erők jövőbeni tervei, a fehérorosz-ukrán határ helyzete és a további lehetséges forgatókönyvek”

— idézi az eredeti posztot a Kard nevű blog.

A magyar delegáció ellátogatott az orosz pusztítás helyszíneire, Mikolajivba, Odesszába, Dnipróba és Harkivba is.

A blog megjegyzi, hogy némelyik város közvetlenül a front közelében van, és a közzétett képeken látható helyszínek távolsága alapján a látogatás többnapos lehetett.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy ilyen magas rangú látogató még nem volt Ukrajnában magyar részről a háború óta, illetve azt is, hogy

„érdekes, hogy ilyen szinten a diplomáciai helyett, egyből katonai érintettségű küldöttség tesz ilyen gesztust”.

Az eredeti posztot itt tudod elolvasni:

 

Valódi Hírek