Menczer Tamás kiadta a riasztást: Katasztrófahelyzetnek nevezte a solymári vízhiányt (+videó)

A vízhiány kezelésére csütörtök reggel helyi operatív törzset hoztak létre.

Súlyos, háromezer embert érintő vízhiány van Solymáron, mintegy ezer háztartásban a nap nagy részében egyáltalán nem folyik a csapból a víz – jelentette ki Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, aki a helyszínen tartott rendkívüli sajtótájékoztatót.

A képviselő elmondta, hogy a szolgáltató, a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tájékoztatása szerint a probléma oka nem a víz hiánya, hanem a rendszer kapacitása és a kánikula miatt megnövekedett vízfogyasztás.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára

katasztrófahelyzetnek minősítette a vízhiányt, amelynek kezelésére csütörtök reggel helyi operatív törzset hoztak létre.

Azt is mondta, hogy a szerdai hatról tízre növelték a vízvételi pontok számát a település vízhiányos részein. Hat 500 és 1200 liter kapacitású lajtoskocsi, két 7 köbméteres és két 5 köbméteres autó biztosítja a vízellátást, továbbá két vízszállító autó úton van a településre.

„Beszéltem Gulyás Gergely miniszter úrral, Rétvári Bencével, a Belügyminisztérium államtitkárával és Góra Zoltán tábornokkal, a Katasztrófavédelem vezetőjével. Mindent meg fogok tenni a helyzet enyhítéséért”

írta Facebook-oldalán az államtitkár.

Menczer azt kérte azoktól a solymáriaktól, akiknél van víz, hogy csak a szükséges mennyiséget használják, mert így segíthetnek a bajban lévőkön.

A solymári önkormányzat szerdán közölte a honlapján, hogy a település magasabban fekvő utcáiban vízhiány alakult ki, főleg a hajnali locsolások miatt. A Duna Menti Regionális Vízmű arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a solymári ivóvíz-tározók nem tudnak feltöltődni, ez tartósabb hiányt is eredményezhet a nyári szárazabb hónapokban.

A vízmű dolgozik a vízhiány megszüntetésén, tartós megoldást azonban a kapacitások növelése hozhat. A vízmű lokális vízhiány esetén haladéktalanul lajtos vízellátást biztosít, de arra kérik a lakosokat, hogy törekedjenek az ivóvíz észszerű felhasználására.

Beszámoltunk róla szerdán, hogy a vízhiány tíz Pest megyei településen is tapasztalható, a vízszolgáltató Duna Menti Regionális Vízmű a fogyasztás csökkentését kérte a fogyasztóktól.

Videó:

(telex.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/06/29/tiz-pest-megyei-telepulesen-adtak-ki-figyelmeztetest-a-vizhiany-miatt

Valódi Hírek