FRISS: „Önként” lemondott a hírszerzés vezetője, Rogán Antal már meg is találta az utódját

Van másik.

Távozik posztjáról Bunford Zsolt vezérőrnagy, az Információs Hivatal vezetője — értesült szerdán a hvg.hu. A lap úgy tudja, a hírszerzés vezetője maga döntött a távozás mellett és már az utódja is megvan.

Bunford Zsolt

Bunford Zsoltot 2020 végén nevezték ki főigazgatónak az IH élén, így nem sok időt tölthetett hivatalában.

Mielőtt az IH vezetője lett, a szervezet elemző főigazgató-helyetteseként dolgozott. A hírek szerint távozásában szerepet játszott, hogy a kormányzat elégedetlen volt a hírszerzés teljesítményével. Ez már korábban is így volt, Bunford elődje, Czukor József is mindössze két évet húzott le főigazgatóként.

Úgy tudni, hogy az IH „bakijaként” könyvelte el a felsőbb politikai vezetés azt, hogy még egy nappal a háború kitörése előtt is arról tájékoztatták Orbán Viktort, hogy nem lesz háború.

Az IH teljesítményének kétes kormányzati megítélése mellett az is közrejátszhatott, hogy Bunford nem jött ki jól az újonnan felálló rendszer vezetőivel. Az új kormányzati felállásban a titkosszolgálatok irányítása Rogán Antal alá került, de a szolgálatok vezetői közvetlenül Papp Károly államtitkárhoz tartoznak.

A hvg.hu információi szerint, nemrég munkamegbeszélést folytatott Bunford és Papp Károly, és ez a megbeszélés nem sült el jól –

ezután dönthetett úgy Bunford, hogy inkább távozik az IH éléről.

Az előző kormányzati ciklusban az Információs Hivatal Szijjártó Péter külügyminiszter irányítása alá tartozott, úgy tudni, Bunford jó kapcsolatot ápolt vele. Így könnyen lehet, hogy ha marad az állami szférában, akkor a külügyben folytatja. Lemondása mindenesetre azt is előrevetíti, hogy más, nála alacsonyabb beosztású vezetők is lecserélődhetnek a hírszerzésnél.

A hvg.hu értesülései szerint Bunford helyére az Alkotmányvédelmi Hivatal eddigi műveleti főigazgatóhelyettese, Oláh Krisztián kerül. Mint írták, Oláhot szerdán már meg is hallgatta a parlament nemzetbiztonsági bizottsága.

Az, hogy az IH vezetését egy olyan titkosszolgára bízzák, aki az AH-nál (Alkotmányvédelmi Hivatal) dolgozott eddig, a tapasztalatok szerint nem túl szerencsés. Hagyományosan a hírszerzésnél dolgozók ugyanis „lenézik” az elhárítókat, ami sokszor konfliktusokat szül. Ez persze nem jelenti azt, hogy Bunford utódja nem állja majd meg a helyét, azt viszont igen, hogy nem lesz könnyű dolga, ha vezetőként el akarja fogadtatni magát.

A 2022-ben felállt új Orbán-kormány egyik változtatása, hogy a Belügyminisztériumtól és a Külügyminisztériumtól elvették a titkosszolgálatokat, hogy Rogán Antal propagandaminiszter felügyelhesse azokat.

Valódi Hírek