Hivatalos: Magyarország megvétózta a globális minimumadót – 48 milliárd eurótól esik el az EU

Profik a vétóban Orbánék.

A magyar kormány betartotta fenyegetését és megvétózta a globális minimumadóról szóló uniós jogszabályt – derült ki az uniós pénzügyminiszterek luxemburgi tanácskozása után — számolt be róla az hvg.hu.

A minimumadó egy 15 százalékos adó lenne, amelyet azonban csak a legnagyobb vállalatoknak kellene fizetniük 750 millió euró csoportszintű árbevétel fölött. Az adóelkerülések érdekében a világ több mint 140 országában vezetnék be, a az OECD és a G20 országok égisze alatt, de ehhez kell igazítani az EU-s szabályozást.

A magyar kormány úgy érvelt, hogy versenyhátrányt jelentene, ha Európában hamarabb alkalmaznák a szabályokat,

ezért nem támogatják most ezt a jogszabályt.

Egészen tavaly őszig ugyanez volt a helyzet, Magyarország addig elutasította a minimumadót, aztán támogatta – egészen mostanáig.

„A globális minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon, ezért a kormány a nemzetközi nyomás ellenére sem támogatja az erről szóló uniós irányelv elfogadását”jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az ülést követően kormánypárti magyar újságíróknak nyilatkozva.

A pénzügyminiszter úgy magyarázta, Európa olyan adóteher bevezetésére készül, amely lassítja, nehezíti az európai gazdaságokat, amíg mások kivárnak, és nem készülnek ilyen típusú adó bevezetésére.

„Magyarország nem gondolja, hogy amikor az energiaárak emelkednek, amikor a családokra nehezedő terhek gyarapodnak, amikor a vállalatokra leselkedő kihívások száma növekedik, akkor erre az intézkedésre sort lehetne keríteni”

– elmélkedett Varga Mihány.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a soros uniós elnökség nevében azt mondta, hogy véget kell vetni annak, hogy adózási kérdésekben csak egyhangú döntést lehet hozni a tanácsban. Ugyanakkor a francia miniszter és Paolo Gentiloni uniós pénzügyi biztos is eltökélt abban, hogy még ebben a hónapban megoldást találjanak.

A 15 százalékos minimális tényleges társasági adókulcs évi 48 milliárd eurós további adóbevételt jelentene az EU számára.

A pénzügyminiszterek tanácskozásán született egy fontos döntés is: a tagállamok hozzájárultak a lengyel nemzeti helyreállítási tervhez. Azzal a kikötéssel, hogy csak az igazságszolgáltatásban végrehajtott reformok után, az uniós jognak való megfelelés birtokában juthatnak ténylegesen is forráshoz. Ezt a döntést nem ellenezte senki, de Hollandia tartózkodott.

(via, hvg.hu/EUrologus)

Kapcsolódó:

FRISS: Kipakolt Varga Mihály — Reagált a kormány a globális minimumadóra

https://nyugatifeny.hu/2022/06/16/ektelen-haragra-gerjedt-szijjarto-a-kulugyminiszter-duhrohamot-kapott-a-globalis-minimumadotol

Valódi Hírek