Éktelen haragra gerjedt Szijjártó a globális minimumadótól

Nagyon zabos lett.

Magyarország nem támogatja a globális minimumadó bevezetését, mert az káros lenne és munkahelyeket veszélyeztetne – írta Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

Szijjártó közlése szerint egyre nő a nemzetközi nyomás a globális minimumadó európai bevezetése érdekében.

„Ezt mi rendkívül veszélyesnek tartjuk, Európában ugyanis háború van, az európai gazdaság pedig elképesztően súlyos kihívásokkal néz szembe: az egekben vannak az energiaárak, a kamatok és az infláció, a beszállítói láncok pedig megszakadtak”

– értékelt.

A külügyminiszter úgy gondolja, ebben a helyzetben az európai termelő vállalatok adóterheinek növelése súlyos problémákat okozna, főleg úgy, hogy egyedül Európában kerülne sor a globális minimumadó bevezetésére. Ezzel az európai vállalatok súlyos versenyhátrányba kerülnének a világ más kontinensein működő vetélytársaikkal szemben – fejtegette.

Ahogy Szijjártó fogalmazott, „persze mindenki közül Közép-Európa járna leginkább pórul”, továbbá azt is kifejtette, hogy a fegyelmezett költségvetési politikáknak köszönhetően itt a legalacsonyabbak a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók, amelyeknek drasztikus emelésére kerülne sor a globális minimumadó bevezetésével.

A külügyminiszter abban is bizonyos, hogy a magyar gazdaság sikerének alapja, hogy az elmúlt években folyamatosan tudták csökkenteni az adókat,

ezért az adóemelés káros lenne és munkahelyeket veszélyeztetne.

Szijjártó Péter azt is közölte, hogy „ilyen javaslatot támogatni mi nem tudunk”.

„Mindezeket határozottan fogja képviselni kiváló barátom, Varga Mihály miniszter úr, az EU-s pénzügyminiszterek holnapi ülésén”

— fogalmazott a külügyminiszter.

(MTI / Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek