FRISS: Kipakolt Varga Mihály — Reagált a kormány a globális minimumadóra

Felmondta a leckét.

A globális minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon, ezért a kormány a nemzetközi nyomás ellenére sem támogatja az erről szóló uniós irányelv elfogadását – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozását követően Luxembourgban.

A háború hatásai miatt az európai gazdaság már így is súlyos kihívásokkal néz szembe, a magyar álláspont szerint a jelenlegi helyzetben nem szabad tovább növelni a termelő vállalatok adóterheit — magyarázta a pénzügyminiszter.

A Pénzügyminisztérium sajtóközleménye a továbbiakban arra is kitér, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) javaslata eredetileg a digitális nagyvállalatok megadóztatását tűzte ki célul. Ez viszont mára megváltozott, a fókusz eltolódott, és a termelő vállatokra is pluszadóterhet rónának ki.

„Az elhúzódó háború, az elszálló energiaárak, a háborús infláció és a megszakadó beszállítói láncok miatt egy ilyen adóemelés súlyos károkat okozna az európai gazdaságnak, különösen a közép-kelet-európai országoknak”

— fogalmazott Varga Mihály.

A világ más földrészeivel szembeni versenyképességet tovább rontaná, hogy a globális minimumadó bevezetésére elsőként Európában kerülne sor – egészítette ki érvelését a pénzügyminiszter, majd hozzátette,

„az elmúlt évtized adócsökkentéseinek köszönhetően ma Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók szintje Európában”.

Tehát a Pénzügyminisztérium szerint a globális minimumadó bevezetése adóemeléssel és elbocsátásokkal járna, ezért a kormány a jelenlegi formájában

Nem támogatja az uniós irányelv elfogadását.

(via, index.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/06/16/ektelen-haragra-gerjedt-szijjarto-a-kulugyminiszter-duhrohamot-kapott-a-globalis-minimumadotol

Valódi Hírek