Orbán Balázs: „Fel sem merül a családi pótlék megemelése, még ilyen infláció mellett sem”

Van helyette babaváró hitel.

„A feladatom az, hogy az államigazgatás napi működésén túl nemzetközi folyamatokat elemezzek, kapcsolatrendszereket építsek, és a közpolitikai, nagyobb stratégiai jelentőségű kérdésekben elmondjam a véleményemet”

– Erről Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a feladata a miniszterelnök politikai igazgatójaként.

A gazdaság helyzetéről Orbán Balázs elmondta: a koronavírus válsághelyzet anticiklikus gazdaságpolitikát igényelt, de a kormány a költségvetési hiányt az uniós középmezőnyben tartotta és biztosította a gazdaság újraindítását. Amikor Varga Mihály arról beszélt, hogy vissza kell nyerni a költségvetési fegyelmet, arra utal, hogy vége az anticiklikus gazdaságpolitika időszakának – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy honnan fog származni a költségvetési kiigazításhoz szükséges pénz, Orbán Balázs hangsúlyozta: a családi adóvisszatérítés deklaráltan

egyszeri intézkedés volt,

a 13. havi nyugdíj viszont tartósan velünk marad. A kiigazítás forrása kizárólag azoknak a szektoroknak a megadóztatása, amelyek a háborús infláció következtében extraprofitra tettek szert.

„Szigorúan nem a kisvállalkozói és a lakossági szektort terheli. Pont az a kormányzati célkitűzés, hogy a család támogatásokat, a rezsicsökkentést, a teljes foglalkoztatást és a nyugdíjemeléseket megvédjük.”

– mondta.

Arra a műsorvezetői megjegyzésre, hogy az infláció már a háború előtt is magas volt, Orbán úgy reagált, hogy a koronavírus járványból való kikerüléssel járó gazdasági nekiindulás következménye árfelhajtó hatású.

A forint árfolyamáról Orbán Balázs elmondta: Európában az orosz-ukrán fronthoz közelebbi országokban magasabb az infláció, mint a fronttól távolabbiakban, tehát van összefüggés a háború és az infláció között. A forint árfolyamának védelme a jegybank feladata,

a kormánynak nincs árfolyamcélja

– hangsúlyozta. Hozzátette: a kormánynak annyi célja van, hogy stabil legyen a forintárfolyam.

Az euró esetleges bevezetésével kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszterelnök politikai igazgatója elmondta: amíg egy ország nem ér el egy bizonyos fejlettségi szintet, akkor az, hogy kikerülnek a kezéből egyes monetáris ösztönzők nagy mértékű szuverenitásveszteséget eredményez, és így szűkül a mozgástere válsághelyzetekben.

„Magyarország minél inkább meg tudja őrizni a monetáris mozgásterét, annál könnyebben tud válsághelyzetre reagálni”

– tette hozzá Orbán Balázs.

Nem merült föl a családi pótlék összegének megemelése, mert a kormány másféle családtámogatási eszközökben gondolkodik: ilyen a babaváró hitel, amivel a termékenységi rátát növelik.

A legkisebb keresetűek számára fontos az alapvető élelmiszerek ára, a rezsiköltségek és a benzinár – tette hozzá a miniszterelnök politikai igazgatója.

„Ezért döntöttünk a négystop-politikája mellett, amivel csökken az infláció, Európában itt a legalacsonyabb a rezsiköltségek és a benzinköltségek.”

Ezek az intézkedések beváltak, jól működnek – hangsúlyozta Orbán Balázs.

A teljes beszélgetést itt tudod megnézni:

Valódi Hírek