Tételesen megnézték, mire használta Orbán a felhatalmazást az elmúlt két évben — Az eredmény sokkoló

Ha még lettek volna kétségeink.

A járványügyi veszélyhelyzet első elrendelése, vagyis 2020 márciusa óta eltelt két és egynegyed évben, vagyis 27 hónapból 22 és félben működött a rendeleti kormányzás, ez alatt az idő alatt összesen 1535 kormányrendelet fogadott el a kabinet, ennek azonban csak a harmada volt a járvánnyal összefüggésbe hozható — derült ki a Népszava pénteki összesítéséből.

Mint arról mi is beszámoltunk, alig egy órával az után, hogy a kormány tagjai letették esküjüket a parlamentben, Orbán Viktor rendkívüli bejelentésben közölte, hogy a kormány „az Alaptörvényben biztosított jogával élve” még aznap, azaz május 24. éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet.

A Népszava megnézte, hogy az első járványügyi veszélyhelyzet bevezetése óta pontosan hány és milyen jellegű rendeleteket alkotott a kormány, az eredmény pedig sokkoló.

2020 márciusa óta a megelőző éveknél háromszor több rendelet született, amelyeknek

csak töredéke volt összefüggésben a járvánnyal.

Az első veszélyhelyzet idején még ügyeltek a látszatra: a 254 kormányrendeletből 162 volt kapcsolatba hozható a koronavírussal, ami 63,7 százalék.

A második veszélyhelyzetet viszont a kormány már leginkább arra használta,

„hogy kizárva a parlamenti bizottságokat, az Országgyűlést és a szakmai, valamint érdekképviseleti szervezeteket hozzon meg számos, a vírushoz egyáltalán nem kapcsolódó, sok esetben vitára alkalmat adó, kényes döntést”

— írta a lap.

2020 decemberében a közel 200 rendeletnek már csak a negyede érintette a vírust, idén áprilisban pedig

már csak minden nyolcadik rendelet volt ezzel összefüggésbe hozható.

Rengetegszer éltek egyes projektek nemzetgazdasági jelentőségűvé minősítésével, hívja fel a figyelmet a lap, de az Országos Kórházi Főigazgatóságot is rendeletben hozták létre, de így döntöttek a kulturális örökségvédelmi szabályok megváltoztatásáról, az otthonfelújítási programról, a Magyar Művészeti Akadémia életjáradékiról, szigorították az örökbefogadás feltételeit, módosították a vallásszabadságról és az egyházak jogállásáról szóló törvényt, döntöttek az egészségügyi szolgálati jogviszonyról, az Orbán-család hatvanpusztai birtokáról szóló felvételek után kormányrendeletben szigorítottak a drónhasználaton, és szigorították a civil szervezetek adománygyűjtését is.

 

Valódi Hírek